Odkryj nasze produkty na carrefour.pl earth icon Wybierz swój kraj logo enseigne Carrefour

Wynik mojego wyszukiwania Wynik

Strona międzynarodowa

Wersja międzynarodowa

Strony lokalne

Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków

Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków

Mniej dodatków oznacza większe bezpieczeństwo, lepszą jakość i smak

Jak pogodzić uprzemysłowioną produkcję żywności dla wszystkich z wymogiem bezpieczeństwa żywności, wartością odżywczą oraz utrzymaniem najlepszego smaku?

Carrefour walczy z kontrowersyjnymi dodatkami i substancjami obecnymi w produktach spożywczych od przeszło trzydziestu lat. Cécile Gillard-Kaplan, dyrektor ds. jakości żywności w Carrefour, wspomina: „Gdy w 1998 r. dołączyłam do działu jakości firmy, mieliśmy już pełen wykaz zakazanych dodatków. Dla wielu dostawców współpraca z nami była trudna”.
Dwadzieścia lat później firmie udało się usunąć 58 dodatków z produktów marki własnej.

Dzisiaj Carrefour, który zleca swoim dostawcom wytwarzanie produktów marki własnej, skrupulatnie dobiera każdy składnik i dodatek wchodzący w ich skład, podwaja swoje wysiłki ─ co najmniej 100 kontrowersyjnych dodatków jest obecnie zabronionych przy tworzeniu receptur. Są to barwniki, przeciwutleniacze, konserwanty, stabilizatory itd.

Od zawsze celem firmy było utrzymanie pozycji lidera w zakresie jakości żywności, dzięki wytwarzaniu dobrych i zdrowych  produktów

„Od zawsze celem firmy było utrzymanie pozycji lidera w zakresie jakości żywności, dzięki wytwarzaniu dobrych i zdrowych  produktów”, przypomina Cécile Gillard--Kaplan. Jest to główne wyzwanie, zważywszy, że media i stowarzyszenia regularnie przekonują, że ten czy inny dodatek stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów, a badania naukowe nie są zgodne w kwestii poziomu rzeczywistego wpływu takiej czy innej substancji na zdrowie człowieka.

Jedno jest pewne – konsumenci bardziej niż kiedykolwiek poszukują naturalnych produktów. Lista składników ma dla nich teraz kluczowe znaczenie, a baza danych Open Food Facts lub aplikacje – takie jak Yuka – ułatwiają im czytanie etykiet, identyfikowanie dodatków i wskazywanie niezdrowych produktów.

Jak zrezygnować z niepotrzebnych dodatków? Oczywiście często te kontrowersyjne substancje nie mają żadnej wartości odżywczej, ale dodane do żywności poprawiają smak, wygląd i kolor produktów. Mogą również zapobiegać ich zepsuciu. Ale jaki jest dokładnie ich wpływ na nasze zdrowie? Jak się w tym odnaleźć? Jaką możemy mieć pewność, że nie wpłyną negatywnie na nasz organizm i samopoczucie?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracował listę 400 dozwolonych dodatków. Na etykietach produktów są one oznaczone literą E oraz kodem lub dokładną nazwą. W obu przypadkach przed literą E lub nazwą dodatku zaznaczona jest funkcja, jaką  pełni – jest barwnikiem, środkiem konserwującym, przeciwutleniaczem, stabilizatorem konsystencji.

Są one dozwolone, ale to nie oznacza, że są nieszkodliwe. Dodatek może stać się szkodliwy w połączeniu z jednym lub kilkoma innymi dodatkami. Nazywamy to efektem koktajlu. W związku z nowymi badaniami naukowymi niektóre substancje mogą wzbudzać obawy.

Co to jest np. aspartam? Ta niezwykle słodka, sztuczna substancja słodząca (E951) jest dozwolona, ale podejrzewana o powodowanie problemów zdrowotnych – od bólu głowy po nowotwór. Fakt czy mit? W związku z wątpliwościami Carrefour wolał wycofać ją ze swoich receptur.

co z nanocząsteczkami, takimi jak dwutlenek tytanu (E171)? „W 2016 r. zostaliśmy ostrzeżeni przez stowarzyszenie Agir pour l’environnement, że dodatek używany do wybielania lub wzmacniania połysku cukierków i niektórych lodów może mieć właściwości rakotwórcze”, opowiada Cécile Gillard-Kaplan. Reakcja sieci Carrefour była natychmiastowa – dodatek został usunięty.

„Za każdym razem podchodzimy z dużą dozą ostrożności”, dodaje Séverine Fontaine, dyrektor ds. jakości żywności w Carrefour. „W związku z tym nierzadko wyprzedzamy obowiązujące przepisy”. Tak było w przypadku dwutlenku tytanu, wycofanego w Carrefour w 2017 r., który zgodnie z decyzją rządu ma być usunięty z produktów żywnościowych do końca 2018 r. (przy czym ten dodatek będzie nadal dozwolony w innych krajach europejskich).

 

Jednak usunięcie dodatku nie jest prostą sprawą! „To długotrwała współpraca z dostawcami w celu znalezienia alternatywnych rozwiązań, wyjaśnia Séverine Fontaine. W przypadku barwników można stosować wyciągi z soków owocowych, ale w innych przypadkach musimy polegać na nowych składnikach lub innych neutralnych dodatkach. ”

Carrefour zastąpił barwniki ekstraktami z soków owocowych lub warzywnych, usuwając dwutlenek tytanu. Tak było w przypadku żelków Shiny’Acid, których skład został zmieniony w czerwcu 2017 r., dzięki czemu stały się jeszcze smaczniejsze.

Wśród bardzo trudnych do zastąpienia dodatków jest glutaminian (pełniący funkcję wzmacniacza smaku i zapachu) czy też azotyny używane np. do konserwowania wędlin. Carrefour pracuje obecnie nad ich ograniczeniem, a nawet wyeliminowaniem, jednak ten środek konserwujący, utrwalający kolor i smak, jest również środkiem przeciwdrobnoustrojowym. Wyeliminowanie go mogłoby być zatem niebezpieczne. Pogodzenie uprzemysłowionej produkcji produktów przeznaczonych do codziennego spożycia z wymogiem bezpieczeństwa żywności, jakością odżywczą i smakiem to długa droga. Dlatego oprócz usunięcia 100 zakazanych składników Carrefour pracuje obecnie nad wyeliminowaniem lub ograniczeniem 31 dodatkowych substancji.

Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków
Usunięcie 100 kontrowersyjnych dodatków