Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,4 l
16,98 zł/1 l
z 3
Wyrazistość smaku i jedyny w swoim rodzaju charakter azjatyckich dań powoduje, że cieszą się one w Polsce coraz większą popularnością. Efektem mody na kuchnię Dalekiego Wschodu są coraz liczniej pojawiające lokale z daniami azjatyckimi oraz właściwe dla tej części świata produkty pojawiające się na sklepowych półkach. Zróżnicowane produkty kuchni azjatyckiej znajdziesz na carrefour.pl.
Określenie kuchnia azjatycka jest bardzo ogólne. Jeśli przyjrzymy mu się bliżej okaże się, że jest to zbiorcze określenie kilku kuchni Dalekiego Wschodu – japońskiej, wietnamskiej i chińskiej. Ich łącznikiem są produkty charakterystyczne dla tych krajów świata. Możemy do nich zaliczyć między innymi makaron ryżowy i makaron chiński, ryż, grzyby mun, ryby, owoce morza oraz wszelkiego rodzaju sosy, jak sos sojowy, sos teriyaki czy wasabi, które są bazą i niezbędnym składnikiem dla wielu pysznych dań.
Różnorodne dania kuchni azjatyckiej to ogromny wybór różnego rodzaju potraw, wśród których każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Kaczka po pekińsku, wieprzowina z kapustą, łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym, pasta pad-thai, bulion azjatycki i wiele innych posiłków to istne bogactwo smaków. Ucztą dla podniebienia będą również najpopularniejsze potrawy z ryżem czy dania mięsne z ryżem i warzywami.
Pisząc o popularnych potrawach kuchni azjatyckiej nie sposób nie wspomnieć o sushi, na które moda obiegła już cały świat. Jego głównym składnikiem, a jednocześnie bazą jest ryż, a właściwie jego konkretna odmiana, która po ugotowaniu zachowuje dość zwartą i kleistą konsystencję. Możemy nadać mu określony kształt wykorzystując do tego papier ryżowy, prasowane algi lub liście nori. Tak naprawdę rodzajów sushi jest całe mnóstwo, podobnie jak samych składników, które można wykorzystać do jego przygotowania. Dla wszystkich niezdecydowanych czeka gotowy zestaw do sushi, w którym znajdziesz wszystko, co niezbędne, by przygotować ten orientalny rarytas w zaciszu własnej kuchni.
Uzyskanie oczekiwanego rezultatu w postaci aromatycznego i pełnego smaku dania wymaga wykorzystania konkretnych dodatków. W kuchni z pewnością przyda się pasta curry i pasta kimchi, która doskonale pasuje do zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Właściwe kuchni orientalnej jest także mleko kokosowe, które jest częstym dodatkiem do wielu zup i sosów. Nie należy jednak zapominać o dużej ilości różnych gatunków świeżych warzyw, które są niezbędnym elementem większości dań.
Niecodzienny smak azjatyckich dań to nie tylko zasługa świeżych produktów, ale też przypraw. Tych w kuchni orientalnej zdecydowanie nie brakuje. Warto rozsmakować się w potrawach, by wyczuć charakterystyczny smak kolendry i trawy cytrynowej, a także chili i curry. Popularne są także korzenne nuty anyżu, imbiru, kardamonu czy na przykład goździków. Niezbędnikiem są także sosy, które dodaje się często i niemal do wszystkiego. Do najpopularniejszych z nich należą sos sojowy, sos teriyaki oraz zielone i niezwykle pikantne wasabi.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies