Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Grzyby marynowane, ogórki konserwowe czy kiszone to produkty, które często goszczą na stołach w polskich domach. Wykorzystujemy je jako dodatek do posiłków czy przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Takich przetworów nie trzeba przygotowywać samodzielnie – bogaty wybór dostępny jest w kategorii „Ogórki i grzyby” w sklepie internetowym carrefour.pl.
Istnieją dwa podstawowe sposoby przygotowywania ogórków, które w efekcie finalnym różnią się oczywiście smakiem. Ogórki kiszone, określane inaczej jako ogórki kwaszone, zalewane są specjalnie przygotowaną solanką i poddawane procesowi kiszenia w beczce lub ceramicznych garnkach, który trwa od dwóch tygodni do 20 dni. Po tym okresie ogórki zielone uzyskują swój bardzo charakterystyczny kwaśny smak, zachowując przy tym chrupką konsystencję. Są doskonałą propozycją na przekąskę do obiadu lub podczas rodzinnej imprezy, ale świetnie sprawdzą się także, jako dodatek na kanapkę np. z pasztetem i cebulką. Z ogórków kiszonych można też ugotować smaczną zupę ogórkową. Bez większych problemów możemy też przygotować pyszny przecier z ogórków. Co ciekawe sam kwas uważany jest za bardzo zdrowy, dlatego też wiele osób pije go prosto ze słoika.
Ogórki konserwowe określane są też jako korniszony lub ogórki w zalewie. Ten rodzaj ogórków różni się od swoich poprzedników przede wszystkim smakiem. Podczas gdy ogórki kwaszone jak sama nazwa wskazuje są po prostu kwaśne, korniszony dają zupełnie inne doznania smakowe, które można określić jako słodko-kwaśne. Marynuje się je w specjalnie przygotowanej mieszance wody, octu, soli, cukru i różnych przypraw, które dobiera się w zależności od upodobań. Ogórki w zalewie można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. To popularny składnik sałatek, np. sałatki gyros, surówek do obiadu czy dodatek do ulubionych kanapek. Polacy chętnie chrupią korniszony też jako przekąskę do wieczornego seansu filmowego.
Jeśli masz ochotę na ogórki w nieco innym wydaniu niż te tradycyjne bez problemu znajdziesz ogórki marynowane z różnymi dodatkami. Miłośnicy jedzenia „na ostro” z przyjemnością schrupią ogórki marynowane z papryczką chili lub habanero. Osoby, które lubią wyraziste smaki mogą postawić na ogórki z przyprawami, a także takie z cukrem, w wersji na słodko.
Grzyby w słoiku od lat stanowią w Polsce jeden z lubianych dodatków do potraw, a także przekąskę na spotkaniach towarzyskich. Zapaleni grzybiarze chętnie przygotowują własne grzyby marynowane według znanych i sprawdzonych receptur. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych grzybów ze sprawdzonego źródła wcale nie musimy przygotowywać ich w domu – bez problemu możemy kupić gotowe marynowane grzyby w słoikach o różnej pojemności na carrefour.pl. Do wyboru są różne popularne gatunki grzybów – pieczarki marynowane, rydze, borowiki, maślaki, prawdziwki czy podgrzybki. Jak wykorzystać je w kuchni? Marynowane grzyby świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych potraw i sałatek np. tradycyjnej sałatki jarzynowej. Pieczarki marynowane w occie są też sprawdzonym składnikiem tatara.
Ogórki i grzyby, a także inne przetwory marynowane znajdziesz na carrefour.pl
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies