Kamis
Czosnek to kuchenna poezja, choć z racji jego mocy i intensywnej woni bliżej mu raczej do rzetelnej prozy. Jest znany od 5 tysięcy lat. Ja cenię go za mocny charakter i wspaniałe zdolności gaszenia pragnienia - nauczyłem się tego od tureckich i libańskich gospodarzy, którzy gościli mnie ożywczym ajranem z odrobiną czosnku i mięty. Potrafi stłumić inne przyprawy, więc lepiej używać go z wyczuciem. No chyba, że macie w planach katalońskiego kurczaka z czosnkiem purée, podhalańską zupę czosniankę albo bliskowschodni toum - majonezowy sos z czosnku, oliwy i cytryny, doskonały do grillowanych mięs i warzyw.
Czy wiesz, że...
...aby łatwiej obrać czosnek, należy zgnieść go boczną powierzchnią noża? Skórka odejdzie wtedy łatwiej od ząbka.
Czosnek płatki