Filtry

Marki

Oleje i oliwy

Wszystkie produkty w Oleje i oliwy: znaleziono 76 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

9
90
 

1 l

9
99
 

1 l

28
99
 

3 l

9,66 zł/1 l

11
99
 

1 l

6
99
 

0,5 l

13,98 zł/1 l

14
99
 

0,69 kg

21,72 zł/1 kg

25
99
 

3 l

8,66 zł/1 l

41
69
 

0,5 l

83,38 zł/1 l

8   
99
7
99
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 7,99 zł

1 l

20
59
 

0,5 l

41,18 zł/1 l

6
99
 

0,25 l

27,96 zł/1 l

14
79
 

0,29 l

51,00 zł/1 l

17
99
 

0,25 l

71,96 zł/1 l

20
29
 

0,25 l

81,16 zł/1 l

15
99
 

0,25 l

63,96 zł/1 l

18
09
 

0,9 l

20,10 zł/1 l

6
99
 

0,25 l

27,96 zł/1 l

30
99
 

0,5 l

61,98 zł/1 l

22
99
 

0,5 l

45,98 zł/1 l

46
49
 

1 l

49
49
 

1 l

16
39
 

1 l

12
99
 

0,25 l

51,96 zł/1 l

9
49
 

0,25 l

37,96 zł/1 l

30
99
 

1 l

12
99
 

0,25 l

51,96 zł/1 l

35
99
 

0,5 l

71,98 zł/1 l

15
49
 

0,5 l

30,98 zł/1 l

8
79
 

1 l

16
69
 

1 l

29
99
 

1 l

31
49
 

0,5 l

62,98 zł/1 l

11
39
 

0,25 l

45,56 zł/1 l

45
59
 

0,75 l

60,79 zł/1 l

24
99
 

0,75 l

33,32 zł/1 l

6
99
 

0,25 l

27,96 zł/1 l

39
29
 

0,25 l

157,16 zł/1 l

15
49
 

0,25 l

61,96 zł/1 l

16
99
 

0,25 l

67,96 zł/1 l

47
59
 

0,25 l

190,36 zł/1 l

26
59
 

0,5 l

53,18 zł/1 l

34
99
 

0,75 l

46,65 zł/1 l

21
89
 

0,25 l

87,56 zł/1 l

26
99
 

0,25 l

107,96 zł/1 l

21
99
 

0,5 l

43,98 zł/1 l

25
49
 

3 l

8,50 zł/1 l

18   
99
9
99
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 18,99 zł

0,1 l

99,90 zł/1 l

-47%
12
99
 

0,25 l

51,96 zł/1 l

21
49
 

0,5 l

42,98 zł/1 l

18
99
 

0,25 l

75,96 zł/1 l

49
99
 

0,75 l

66,65 zł/1 l

19   
59
17
00
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,59 zł

0,25 l

68,00 zł/1 l

-13%

z 2

Oleje i oliwy, które sprawdzą się w każdej kuchni

Oleje pochodzenia roślinnego są najbardziej polecanym rodzajem tłuszczów, które powinniśmy spożywać w codziennej diecie. W większości przypadków olej składa się z kwasów tłuszczowych typu omega-3 i omega-6, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Niektóre rodzaje olejów oprócz celów spożywczych można wykorzystywać także w kosmetyce – pielęgnacji ciała, włosów i twarzy. Dobrej jakości oliwy i oleje, takie jak olej kokosowy czy olej z czosnkiem znajdziemy w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Oliwa i jej rodzaje

Oleje spożywcze możemy podzielić ze względu na gatunek rośliny, z której są wytłaczane. Produkuje się je z ziaren lub orzechów roślin w profesjonalnych domowych manufakturach lub fabrykach. Istnieje wiele rodzajów olejów jadalnych, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Warto znać chociaż te podstawowe, by wiedzieć do czego najlepiej je używać i nie zatracić ich cennych właściwości.

  • Olej słonecznikowy – najbardziej znany i szeroko dostępny rodzaj oliwy jadalnej, który możemy znaleźć w większości polskich domów. Olej wytłaczany z ziaren słonecznika doskonale nadaje się do smażenia i jako dodatek do sałatek i mięs. Olej słonecznikowy to naturalne źródło witamin.
  • Olej rzepakowy – nazywany jest też oliwą Północy. Cechuje go piękny złoty kolor i lekko ziołowy smak. Ta oliwa tłoczona jest na zimno dzięki czemu zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Doskonale sprawdzi się w kuchni. Można stosować go zarówno na zimno (jako składnik sosów sałatkowych) lub do krótkiego smażenia.
  • Olej sezamowy – jak sama nazwa wskazuje olej sezamowy wytwarza się z nasion sezamu. Roślina ta rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Olej sezamowy ma korzystny wpływ na organizm człowieka – pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. W kuchni wykorzystuje się go jako olej stołowy i sałatkowy. Nie nadaje się do smażenia.
  • Olej ryżowy – jest to olej, który wywodzi się z Azji, a dokładniej krajów, takich jak Tajlandia, Japonia i Chiny. Pozyskuje się go z otrąb ryżowych. Po wytłoczeniu przybiera ładny żółty kolor. W smaku oleju ryżowego da się wyczuć lekką orzechową nutę. Ma wiele cennych właściwości, które sprawiają, że znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Na skórę działa regenerująco i zwalnia procesy starzenia.
  • Olej kokosowy – olej, który w ciągu ostatnich lat zyskał w naszym kraju dość dużą popularność. Ma biały kolor i dość twardą konsystencję. W kuchni stosuje się go głównie do smażenia, sosów i dressingów sałatkowych. Wiele osób olej kokosowy traktuje jako zamiennik masła i smaruje nim pieczywo. Produkt posiada silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze.

Wymienione oleje to jedynie część wszystkich tego rodzaju produktów, jakie ludzkość produkuje wykorzystując do tego dary natury. Istnieje jeszcze całe mnóstwo innych mniej lub bardziej znanych olejów wykorzystywanych w różnych częściach świata.

Oliwa z oliwek – królowa kuchni śródziemnomorskiej

Wymieniając różnego rodzaju oliwy nie sposób pominąć popularny niemal na całym świecie olej z pierwszego tłoczenia, czyli oliwę z oliwek. Ten rodzaj tłuszczu otrzymuje się z owoców drzewa oliwnego, które poddaje się procesowi tłoczenia. Do produkcji wykorzystuje się oliwki zielone i czarne. Pierwsze nadają oliwie bardziej ostry smak i zapach. Oliwa extra virgin uznawana jest za najzdrowszą, ale warto pamiętać, że nie należy poddawać jej działaniu wysokiej temperatury, bo straci swoje cenne właściwości.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu