Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
1 kg
0,3 kg
13,30 zł/1 kg
0,4 kg
6,23 zł/1 kg
0,4 kg
5,98 zł/1 kg
0,4 kg
5,98 zł/1 kg
0,4 kg
16,98 zł/1 kg
0,4 kg
16,98 zł/1 kg
z 2
Kasza jest jednym ze składników wielu potraw w polskich domach. Kasza w praktyce jest kompozycją nasion zbóż lub zbóż rzekomych pozbawionych łuski lub lekko rozdrobnionych. Ze względu na swoje wartości odżywcze produkty te powinny być jednym z ważnych składników naszej diety. Szeroki wybór kasz, takich jak kasza bulgur, kasza pęczak czy kasza gryczana znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Jak wspomnieliśmy, kasze produkowane są nie tylko z nasion, ale również ze zbóż rzekomych, które są bogate w skrobię. Nazwy kasz uzależnione są właśnie od tego, z czego je pozyskano. I tak wyróżniamy produkty, takie jak kasza bulgur, kasza jaglana, kasza jęczmienna i inne. Każda z nich różni się smakiem, zawartością witamin, błonnika i minerałów. Warto przyjrzeć się składom takich produktów, aby wybrać taki, który najlepiej wpisuje się w nasze oczekiwania. W przypadku wielu przepisów na potrawy znajdziemy rekomendacje odnośnie kaszy, która będzie najlepiej pasować w danym przypadku.
Do różnych potraw sprawdzić mogą się inne rodzaje kasz. Jedną z najpopularniejszych na polskich stołach jest kasza gryczana, która znakomicie pasuje do dań mięsnych z różnymi sosami, a także może być dodawana do sałatek. Z kaszy gryczanej wykonuje się także farsz do pierogów oraz lokalny przysmak lubelszczyzny – pieróg biłgorajski. W okresie świąt Bożego Narodzenia przyrządza się gryczane gołąbki z grzybowym sosem, choć ten rodzaj kaszy doskonale smakuje też na co dzień, na przykład w postaci oryginalnych gryczanych naleśników. Popularną odmianą tej kaszy jest kasza gryczana prażona. Od swojej poprzedniczki różni się stopniem palenia ziaren i smakiem – poddawana obróbce termicznej gryka ma bardziej wyraziste smakowe nuty.
W polskich kuchniach na szeroką skalę używa się też produktów typu kasza manna. Ten klasyk doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem i z powodzeniem może być serwowany najmłodszym. Podobne zastosowanie znajduje kaszka kukurydziana. Powszechnie znana jest też kasza kuskus, którą wytwarza się z pszenicy lub jęczmienia. Kuskus to dobry dodatek do obiadu i alternatywa dla ziemniaków czy ryżu. Sprawdzi się jako składnik sałatek z warzywami i deserów. Warto wymienić też wyborną kaszę, jaką jest kasza owsiana – ma lekko orzechowy smak i posiada wiele cennych witamin i minerałów. Kasza owsiana sprawdzi się, jako element obiadu. Można też ugotować ją na mleku, przygotowując tak zwaną owsiankę, która wyśmienicie smakuje z dodatkiem owoców.
Na sklepowych półkach dostępna jest również kasza jęczmienna, którą można podzielić na trzy typy: kasza perłowa, pęczak i kasza wiejska (tzw. łamana). Kasza perłowa to prawdziwa bomba witamin i minerałów, która znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni. Pęczak to najmniej przetworzona ze wszystkich rodzajów kasz, a kasza wiejska to znakomite naturalne źródło błonnika i białka.
Komosa ryżowa znana jest od tysiącleci. Wyróżnia się ponad 100 odmian tej rośliny, która na masową skalę hodowana jest w Peru, Brazylii i Argentynie. Komosa, podobnie jak różnego rodzaju kasze, to doskonały składnik dań obiadowych i alternatywa dla klasycznych ziemniaków. Jest bardzo ceniona przez sportowców i osoby przebywające na diecie, a wszystko to przez jej skład – jest źródłem cennych aminokwasów.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies