Filtry

Marki

Kasze

Wszystkie produkty w Kasze: znaleziono 52 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

3
85
 

0,4 kg

9,63 zł/1 kg

3
49
 

0,4 kg

8,73 zł/1 kg

3
65
 

0,4 kg

9,13 zł/1 kg

8
75
 

0,5 kg

17,50 zł/1 kg

4
89
 

0,4 kg

12,23 zł/1 kg

1
99
 

0,4 kg

4,98 zł/1 kg

2
95
 

0,4 kg

7,38 zł/1 kg

4
99
 

0,4 kg

12,48 zł/1 kg

7
19
 

0,4 kg

17,98 zł/1 kg

7
05
 

1 kg

3
69
 

0,4 kg

9,23 zł/1 kg

6
29
 

0,4 kg

15,73 zł/1 kg

6
05
 

0,3 kg

20,17 zł/1 kg

6
05
 

0,3 kg

20,17 zł/1 kg

5
49
 

0,4 kg

13,73 zł/1 kg

9
29
 

0,4 kg

23,23 zł/1 kg

12
99
 

0,8 kg

16,24 zł/1 kg

5
39
 

0,4 kg

13,48 zł/1 kg

4
39
 

0,4 kg

10,98 zł/1 kg

4
09
 

0,4 kg

10,23 zł/1 kg

3
69
 

0,4 kg

9,23 zł/1 kg

6
05
 

0,3 kg

20,17 zł/1 kg

6
29
 

0,4 kg

15,73 zł/1 kg

2
65
 

0,25 kg

10,60 zł/1 kg

8
85
 

1 kg

6
39
 

0,8 kg

7,99 zł/1 kg

12
99
 

0,2 kg

64,95 zł/1 kg

6
55
 

0,4 kg

16,38 zł/1 kg

5
39
 

0,45 kg

11,98 zł/1 kg

6
25
 

0,2 kg

31,25 zł/1 kg

3
25
 

0,4 kg

8,13 zł/1 kg

8
45
 

0,4 kg

21,13 zł/1 kg

4
79
 

0,4 kg

11,98 zł/1 kg

4
25
 

0,4 kg

10,63 zł/1 kg

3
85
 

0,4 kg

9,63 zł/1 kg

3
79
 

0,4 kg

9,48 zł/1 kg

5
89
 

0,5 kg

11,78 zł/1 kg

6
35
 

0,4 kg

15,88 zł/1 kg

7
29
 

0,5 kg

14,58 zł/1 kg

8
19
 

0,9 kg

9,10 zł/1 kg

5
45
 

0,25 kg

21,80 zł/1 kg

4
19
 

0,4 kg

10,48 zł/1 kg

6
05
 

0,24 kg

25,21 zł/1 kg

3
05
 

0,4 kg

7,63 zł/1 kg

7
45
 

1 kg

3
45
 

0,32 kg

10,78 zł/1 kg

11
29
 

0,4 kg

28,23 zł/1 kg

4
95
 

0,4 kg

12,38 zł/1 kg

3
99
 

0,3 kg

13,30 zł/1 kg

3
99
 

0,3 kg

13,30 zł/1 kg

z 1

Najlepsze kasze – kasza bulgur, jęczmienna, manna i inne

Kasza jest jednym ze składników wielu potraw w polskich domach. Kasza w praktyce jest kompozycją nasion zbóż lub zbóż rzekomych pozbawionych łuski lub lekko rozdrobnionych. Ze względu na swoje wartości odżywcze produkty te powinny być jednym z ważnych składników naszej diety. Szeroki wybór kasz, takich jak kasza bulgur, kasza pęczak czy kasza gryczana znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Kasza – wiele odmian, które warto znać

Jak wspomnieliśmy, kasze produkowane są nie tylko z nasion, ale również ze zbóż rzekomych, które są bogate w skrobię. Nazwy kasz uzależnione są właśnie od tego, z czego je pozyskano. I tak wyróżniamy produkty, takie jak kasza bulgur, kasza jaglana, kasza jęczmienna i inne. Każda z nich różni się smakiem, zawartością witamin, błonnika i minerałów. Warto przyjrzeć się składom takich produktów, aby wybrać taki, który najlepiej wpisuje się w nasze oczekiwania. W przypadku wielu przepisów na potrawy znajdziemy rekomendacje odnośnie kaszy, która będzie najlepiej pasować w danym przypadku.

Rodzaje kasz i ich zastosowanie

Do różnych potraw sprawdzić mogą się inne rodzaje kasz. Jedną z najpopularniejszych na polskich stołach jest kasza gryczana, która znakomicie pasuje do dań mięsnych z różnymi sosami, a także może być dodawana do sałatek. Z kaszy gryczanej wykonuje się także farsz do pierogów oraz lokalny przysmak lubelszczyzny – pieróg biłgorajski. W okresie świąt Bożego Narodzenia przyrządza się gryczane gołąbki z grzybowym sosem, choć ten rodzaj kaszy doskonale smakuje też na co dzień, na przykład w postaci oryginalnych gryczanych naleśników. Popularną odmianą tej kaszy jest kasza gryczana prażona. Od swojej poprzedniczki różni się stopniem palenia ziaren i smakiem – poddawana obróbce termicznej gryka ma bardziej wyraziste smakowe nuty.

W polskich kuchniach na szeroką skalę używa się też produktów typu kasza manna. Ten klasyk doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem i z powodzeniem może być serwowany najmłodszym. Podobne zastosowanie znajduje kaszka kukurydziana. Powszechnie znana jest też kasza kuskus, którą wytwarza się z pszenicy lub jęczmienia. Kuskus to dobry dodatek do obiadu i alternatywa dla ziemniaków czy ryżu. Sprawdzi się jako składnik sałatek z warzywami i deserów. Warto wymienić też wyborną kaszę, jaką jest kasza owsiana – ma lekko orzechowy smak i posiada wiele cennych witamin i minerałów. Kasza owsiana sprawdzi się, jako element obiadu. Można też ugotować ją na mleku, przygotowując tak zwaną owsiankę, która wyśmienicie smakuje z dodatkiem owoców.

Na sklepowych półkach dostępna jest również kasza jęczmienna, którą można podzielić na trzy typy: kasza perłowa, pęczak i kasza wiejska (tzw. łamana). Kasza perłowa to prawdziwa bomba witamin i minerałów, która znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni. Pęczak to najmniej przetworzona ze wszystkich rodzajów kasz, a kasza wiejska to znakomite naturalne źródło błonnika i białka.

Komosa ryżowa – smaczna i zdrowa

Komosa ryżowa znana jest od tysiącleci. Wyróżnia się ponad 100 odmian tej rośliny, która na masową skalę hodowana jest w Peru, Brazylii i Argentynie. Komosa, podobnie jak różnego rodzaju kasze, to doskonały składnik dań obiadowych i alternatywa dla klasycznych ziemniaków. Jest bardzo ceniona przez sportowców i osoby przebywające na diecie, a wszystko to przez jej skład – jest źródłem cennych aminokwasów.

 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu