Na świecie uprawiana są dwa rodzaje ziaren kawy: arabica i robusta. Ziarna tej pierwszej są długie i płaskie, zawierają w sobie mniej kofeiny, kawa ma łagodny smak, lekko kwaskowaty. Arabica uchodzi za dobrą jakościową kawę, o bogatym smaku i aromacie. Stanowi ok.70% globalnej produkcji kawy. Jej drzewa są drogie w utrzymaniu i wymagają konkretnych, wręcz restrykcyjnych warunków uprawnych, co przekłada się na jej cenę. Na świecie istnieje ponad 100 rodzajów arabiki.
Robusta ma jedynie ok. 30% udziału w rynku kawowym. Jest odporniejsza na różne choroby, łatwiejsza w uprawie i przez to tańsza. Jednocześnie jest mniej aromatyczna niż arabica, gorzkawa i ziemista. Jej ziarna zawierają dwukrotnie więcej kofeiny. Dzięki temu, że jest tańsza, często dodaje się ją do różnorodnych mieszanek, aby obniżyć ich koszt. Często używa się jej do kaw rozpuszczalnych.
Jeśli nie odpowiada ci smak 100% arabiki czy robusty, w kawiarniach i sklepach możesz spotkać kawowe mieszanki, które są połączeniem obu opisanych gatunków. W zależności od własnych preferencji, możesz znaleźć idealny typ kawy – łagodniejszą lub mocniejszą, gorzką czy bardziej kwaskowatą. Mieszanki kaw dają wiele opcji tworzenia nowych, spójnych smaków, które z pewnością doceni wielu kawoszy.
Dla smaku kawy ogromne znaczenie ma stopień zmielenia jej ziaren. Najodpowiedniejszą kawą do ekspresu ciśnieniowego będzie ta drobno zmielona – maszyna w krótkim czasie będzie mogła wyciągnąć całość aromatu i esencję z ziaren. Kawa średnio zmielona będzie najlepsza do parzenia, np. w kawiarce lub ręcznym zaparzaczu ciśnieniowym – w dłuższym czasie wyciągnie aromat i smak, bez goryczki. Do ekspresu przelewowego, dripu, zaparzacza Chemex przygotuj natomiast kawę grubo zmieloną.
Pamiętaj, że mielenie przyspiesza proces wietrzenia kawy. Aby poczuć bogaty aromat i smak tego napoju, zainwestuj w młynek, kupuj kawę w ziarnach i rozdrabniaj je własnoręcznie w domu, kilka chwil przed zalaniem.
Większość z nas zna typy kawy takie jak espresso, caffe latte czy cappuccino. Może warto jednak poznać inne rodzaje napojów, które oferują nam kawiarnie?
Jak widać, istnieje wiele rodzajów naparów kawowych – ich smak i aromat zależy m.in. od stopnia rozdrobnienia ziaren i metod parzenia. Jeśli chorujesz na cukrzycę lub zależy ci na zrzuceniu kilku kilogramów, zrezygnuj z kawy z wysoką zawartością cukru, tłustego mleka i słodkich dodatków. Kawa pita rozsądnie i z umiarem pobudzi cię i pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się, jak mała czarna wpływa na nasz organizm i wprowadź ją do swojej codziennej diety.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies