Rodzaje kawy. Na jaką warto się zdecydować

Kawa jest źródłem kofeiny i antyoksydantów. Kiedyś uchodziła za szkodliwy napój lecz dziś lekarze twierdzą, że spożywana z umiarem wpływa pozytywnie na zdrowie i pomaga w utrzymaniu pozytywnego nastroju i dobrego samopoczucia. Ze względu na dobroczynne właściwości, kawa została umieszczona opracowanej przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jako dobry składnik diety.Rodzaje kawy
 

Arabica, robusta…? Gatunki kawy ziarnistej

Na świecie uprawiana są dwa rodzaje ziaren kawy: arabica i robusta. Ziarna tej pierwszej są długie i płaskie, zawierają w sobie mniej kofeiny, kawa ma łagodny smak, lekko kwaskowaty. Arabica uchodzi za dobrą jakościową kawę, o bogatym smaku i aromacie. Stanowi ok.70% globalnej produkcji kawy. Jej drzewa są drogie w utrzymaniu i wymagają konkretnych, wręcz restrykcyjnych warunków uprawnych, co przekłada się na jej cenę. Na świecie istnieje ponad 100 rodzajów arabiki.

Robusta ma jedynie ok. 30% udziału w rynku kawowym. Jest odporniejsza na różne choroby, łatwiejsza w uprawie i przez to tańsza. Jednocześnie jest mniej aromatyczna niż arabica, gorzkawa i ziemista. Jej ziarna zawierają dwukrotnie więcej kofeiny. Dzięki temu, że jest tańsza, często dodaje się ją do różnorodnych mieszanek, aby obniżyć ich koszt. Często używa się jej do kaw rozpuszczalnych.

Jeśli nie odpowiada ci smak 100% arabiki czy robusty, w kawiarniach i sklepach możesz spotkać kawowe mieszanki, które są połączeniem obu opisanych gatunków. W zależności od własnych preferencji, możesz znaleźć idealny typ kawy – łagodniejszą lub mocniejszą, gorzką czy bardziej kwaskowatą. Mieszanki kaw dają wiele opcji tworzenia nowych, spójnych smaków, które z pewnością doceni wielu kawoszy.

Stopień rozdrobnienia ziaren a przygotowanie kawy

Dla smaku kawy ogromne znaczenie ma stopień zmielenia jej ziaren. Najodpowiedniejszą kawą do ekspresu ciśnieniowego będzie ta drobno zmielona – maszyna w krótkim czasie będzie mogła wyciągnąć całość aromatu i esencję z ziaren. Kawa średnio zmielona będzie najlepsza do parzenia, np. w kawiarce lub ręcznym zaparzaczu ciśnieniowym – w dłuższym czasie wyciągnie aromat i smak, bez goryczki. Do ekspresu przelewowego, dripu, zaparzacza Chemex przygotuj natomiast kawę grubo zmieloną.

Pamiętaj, że mielenie przyspiesza proces wietrzenia kawy. Aby poczuć bogaty aromat i smak tego napoju, zainwestuj w młynek, kupuj kawę w ziarnach i rozdrabniaj je własnoręcznie w domu, kilka chwil przed zalaniem.

Jaką kawę zamówić w kawiarni? Rodzaje kawy z ekspresu

Większość z nas zna typy kawy takie jak espresso, caffe latte czy cappuccino. Może warto jednak poznać inne rodzaje napojów, które oferują nam kawiarnie?

  • Espresso – nazwa pochodzi od włoskiego „espressivo”, czyli „wyrazisty” – co idealnie opisuje charakter tego napoju. Głęboki smak, bogaty aromat i ciemna barwa to cechy charakterystyczne espresso. Powinno mieć 25-30 ml objętości, a do jego serwowania wykorzystuje się małe filiżanki, które napełniane są tylko do połowy. Wypicie espresso szybko dodaje energii. W kawiarniach często podaje się do niej kieliszek niegazowanej wody, którą można przepłukać usta przed skosztowaniem pysznej kawy.
  • Ristretto – to espresso o podwójnej mocy, dla prawdziwych koneserów mocnej, intensywnej kawy. Podaje się ją tak samo jak espresso, również z kieliszkiem wody niegazowanej.
  • Americano – to czarna kawa powstała w połączeniu espresso i wody – jej ilość może wahać się od 25 do nawet 400 ml, w zależności od preferencji. Kawa ta jest łagodniejsza w smaku, ale pobudza tak samo jak espresso.
  • Cappuccino – używa się do niego espresso i 100 ml mleka, które po spienieniu daje 125 ml objętości. Mleczna 2 cm pianka na powierzchni jest gęsta i kremowa.
  • Caffe latte – kawa podawana w wysokich szklankach, z długą łyżeczką. Dodaje się do niej więcej mleka, niż do cappuccino - nawet 200 ml. Piana na tej kawie powinna mieć 1 cm wysokości. Świetnie komponuje się z różnymi posypkami i syropami smakowymi, stając się swego rodzaju deserem.
  • Irish coffee – czyli kawa po irlandzku. Do espresso dodaje się miarkę irlandzkiej whiskey i brązowy cukier, a całość zdobi bita śmietana. Napój jednocześnie pobudza, ale i rozgrzewa w chłodny dzień. 
  • Mokka/Mocha – połączenie gęstej czekolady (mlecznej, gorzkiej lub nawet białej), espresso i mleka. Zamiast wysokiej piany, na górze napoju odnajdziesz bitą śmietanę i posypkę z kakao, cynamonu lub wiórków czekolady. 
  • Flat white – to podwójne espresso z lekko spienionym mlekiem, jest więc mocniejsza i silniej pobudza niż caffe latte czy cappuccino. Nazwa z angielskiego oznacza „białą płaską” – mleko powinno stanowić płaską powierzchnię, bez wysokiej, puszystej pianki. Flat white podawane jest najczęściej w wysokich szklankach lub kubkach.

 Rodzaje kawy – wybierz idealne ziarna dla siebie!

Jak widać, istnieje wiele rodzajów naparów kawowych – ich smak i aromat zależy m.in. od stopnia rozdrobnienia ziaren i metod parzenia. Jeśli chorujesz na cukrzycę lub zależy ci na zrzuceniu kilku kilogramów, zrezygnuj z kawy z wysoką zawartością cukru, tłustego mleka i słodkich dodatków. Kawa pita rozsądnie i z umiarem pobudzi cię i pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się, jak mała czarna wpływa na nasz organizm i wprowadź ją do swojej codziennej diety.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu