Co zrobić z drożdży? Pierwsze skojarzenie to drożdżówka albo szerzej – ciasto drożdżowe. Tak naprawdę zastosowanie jest jednak znacznie szersze, a lista dań, do których drożdże można wykorzystać, to naprawdę temat na długi artykuł. Jeśli wciąż do końca nie wiesz, co można zrobić z drożdży koniecznie zobacz nasze pomysły.
Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które odpowiadają za beztlenową fermentację. W kuchni są wykorzystywane do przygotowania wielu wypieków. To właśnie dzięki nim ciasto rośnie i zwiększa znacząco swoją objętość. Warto mieć też świadomość, że drożdże są bardzo zdrowe. Już w starożytności zwrócono uwagę na fakt, że ich spożycie wspomaga pracę jelit. Współczesne badania tylko to potwierdziły. Drożdże to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnika i tłuszczów wielonasyconych. Są też dobrym źródłem kwasu foliowego, dostarczają do organizmu magnez, mangan i żelazo.
Zanim podpowiemy, co zrobić z drożdży, warto jeszcze wymienić ich rodzaje. Obecnie można spotkać w sklepach 2 warianty:
Jeśli zapytamy, co można zrobić z drożdży, większość osób obytych w sztuce kulinarnej w pierwszej kolejności wymieni zapewne słodkie wypieki. I słusznie! W tej kategorii można znaleźć dla drożdży wiele zastosowań. Jaki przepis szczególnie polecamy osobom, które nie wiedzą, co zrobić z drożdży na słodko? Oto nasza lista!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies