Tego dnia nie może zabraknąć na naszych stołach słodkich specjałów. Ciasta, ciasteczka, babeczki, muffinki – warto poszukać nowych smaków. Wyjmijmy więc jajka, mleko i masło z lodówki, przeszukajmy szuflady w poszukiwaniu bakalii, przygotujmy świeże owoce i produkty sypkie: mąkę i proszek do pieczenia. Gotowi do działania? Zakładamy fartuch kuchenny i zaczynamy!
- Co robi kobieta pracująca w sytuacji trudnej, napiętej, stresowej? – pytała Kobieta Pracująca w popularnym serialu - Piecze placek ze śliwkami. Nic lepiej nie koi nerwów niż ciasto drożdżowe. Zapach drożdżowego ciasta jest dla wielu z nas najmilszym wspomnieniem z dzieciństwa. Kawałek ciasta z owocami i kruszonką w towarzystwie filiżanki herbaty to przyjemność w czystej postaci. Pamiętaj, aby skorzystać ze sprawdzonej receptury. Trzeba dokładnie wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. A potem uzbroić się w cierpliwość, aż przykryte ściereczką ciasto wyrośnie.
Szarlotka – klasyka gatunku. Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Kruche ciasto plus mus jabłkowy z cynamonem i rodzynkami – oto cały przepis. Zazwyczaj znika z blachy nim zdąży wystygnąć. A może są tu fani sernika? Polecamy sernik królewski z kakaowym, kruchym spodem. Nie bójmy się trudnych, wieloetapowych przepisów, czasami opis bywa straszniejszy niż wykonanie. Odwagi!
Jeśli z powodów zdrowotnych powinniśmy unikać słodyczy albo zwyczajnie preferujemy słony smak, możemy uczcić ten dzień, przyrządzając domową pizzę, tartę łososiową, quiche z boczkiem i serem, pasztet warzywny albo rożki szpinakowe w cieście francuskim. A może wolisz upiec chleb lub bułeczki z sezamem? Każdy pomysł jest dobry.
Własnoręczne, domowe wypieki smakują najlepiej i dają mnóstwo satysfakcji z wykonanej pracy. Są też pretekstem do zorganizowania spotkania z przyjaciółmi czy sąsiadami. Wiadomo, że jedzenie smakuje lepiej w towarzystwie. Wspólne spożywanie posiłków z bliskimi jest gwarancją dobrego samopoczucia.
Domowe wyroby mają prosty skład, bez szkodliwych E-dodatków, sztucznych barwników czy tłuszczów utwardzanych, które najczęściej spotykamy w gotowych, przemysłowych słodyczach. Jako „autorzy” wiemy, co dodajemy do środka i mamy pewność, że nasz wypiek jest w stu procentach zdrowy. Możemy ustalać proporcje, a w razie potrzeby sypnąć mniej cukru albo użyć zastępnika, ksylitolu lub stewii. Pieczenie to również oszczędność. Za ciasto w cukierni lub w kawiarni zapłacimy nawet trzykrotnie więcej niż za składniki potrzebne nam do domowego wypieku.
O zaletach pieczenia można pisać bez końca. Podczas tej czynności umysł skupia się na konkretnym zadaniu, kolejności dodawania składników, na powtarzalnych czynnościach. Kiedy mieszamy, miksujemy, wyrabiamy dłońmi ciasto, całe ciało odpręża się, wyciszamy się, zapominamy o wszelkich troskach i stresie. Wyborny zapach unoszący się z piekarnika i słodki smak wypieków najskuteczniej odpędzają małe i duże smutki. Masz zły humor? Po prostu upiecz ciasto😊 Wszystkiego najsłodszego!
0,28 kg
13,54 zł/1 kg
0,28 kg
18,54 zł/1 kg
0,28 kg
18,54 zł/1 kg
0,28 kg
18,54 zł/1 kg
0,28 kg
18,54 zł/1 kg
0,28 kg
21,39 zł/1 kg
0,28 kg
18,54 zł/1 kg
0,5 kg
13,18 zł/1 kg
0,03 l
266,33 zł/1 l
0,03 l
266,33 zł/1 l
0,043 kg
30,00 zł/1 kg
0,12 kg
33,25 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies