Melon – jak go jeść? Który rodzaj jest najsłodszy?

Subtelnie słodki, delikatny i orzeźwiający… wielu z nas uwielbia ten wyjątkowy przysmak ukryty pod grubą, twardą skórką. Z melona można przygotować mnóstwo przekąsek i potraw, a jego łagodny smak doceniają zarówno dorośli, jak i najmłodsi koneserzy słodkości. Jak rośnie melon? I jak go jeść?Melo-jak go jeść?

Skąd wziął się melon?

Może niektórych zaskoczy fakt, że słodki, soczysty melon to gatunek… ogórka – jednorocznej rośliny uprawnej wliczającej się do rodziny dyniowatych. Trudno określić, kto i kiedy jako pierwszy docenił wyjątkowy smak oraz soczystość melona. Jego pochodzenie do dziś dnia nie pozostało do końca wyjaśnione. Niemniej jednak wiadomo, że melony były uprawiane m.in. w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, a do Polski dotarły dopiero w XVII wieku. Ten łatwy w uprawie owoc spożywany jest głównie na surowo jako smaczna przekąska lub dodatek do słodkich i wytrawnych potraw.

Smaczne i pełne witamin owoce

Słodkie, soczyste melony warto docenić nie tylko za ich orzeźwiający smak, ale także skład, dzięki któremu od stuleci były uważane za produkt leczniczy. Do niewątpliwych zalet należy nie tylko duża zawartość wody (około 90%) oraz bardzo niska kaloryczność, ale także bogactwo pektyn i beta-karotenu. Ponadto melony są dobrym źródłem witaminy A i E oraz wielu ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, jak wapń, żelazo, jod, fosfor czy potas. Systematyczne spożywanie melona może wspomagać leczenie różnorodnych dolegliwości, typu miażdżyca, niedokrwistość, nadwaga, bóle reumatyczne albo przebarwienia skórne.

Melon – rodzaje i smaki

Żółty, zielony, a może pokryty charakterystyczną siateczką? Który melon jest najsłodszy? A który warto wybrać do wytrawnych dań? Wśród najpopularniejszych rodzajów można wyróżnić kilka typów, które różnią się nie tylko pod względem smaku, ale również soczystości, koloru miąższu oraz rozmiarów całego owocu:

  • Melon Galia ma niemal okrągły kształt i osiąga wagę do 1 kg. Jego skórka jest żółta lub żółtobrązowa, pokryta charakterystycznymi żyłkami. Owoce tego typu wyróżniają się grubą warstwą aromatycznego, słodkiego miąższu o kolorze biało-zielonym. To jedna z najsłodszych odmian.
  • Melon miodowy (żółty) jest owalny, a jego waga może dojść nawet do 3,5 kg. Pod złocistą, dość grubą oraz gładką skórką kryje się delikatny kremowy i bardzo soczysty miąższ. Tę odmianę można hodować w naszym kraju, ale koniecznie w dobrze oświetlonym i osłoniętym od wiatru stanowisku. Owoce świetnie pasują zarówno do przygotowania słodkich deserów czy koktajli, jak i do lekkich sałatek obiadowych lub do grilla.
  • Melon Kantalupa ma kulistą formę, a jego skórka nieraz posiada podłużne żebrowania. Intensywnie pomarańczowy miąższ jest bardzo słodki i aromatyczny, dlatego melony z tej odmiany najlepiej smakują jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek owocowych.
  • Melon Kasaba jest okrągły, ma gładką, żółtą skórkę. Niemal biały miąższ jest bardzo słodki i soczysty. W porównaniu do innych odmian melonów Kasaba nie zawiera witaminy A, ale za to jest dobrym źródłem witamin C i z grupy B oraz takich składników mineralnych, jak miedź, potas i magnez.

Melon – kiedy jest dojrzały?

Jak wybrać dojrzałego melona? Jak jeść ten pyszny, orzeźwiający owoc? Aby móc w pełni cieszyć się łagodnym, słodkim smakiem owocu, należy przede wszystkim wybrać odpowiednią sztukę w sklepie lub na straganie:

  • Sięgając po melona, najpierw należy ocenić wygląd skórki, która powinna być twarda, bez śladów pleśni czy dużych pęknięć.
  • Następnie warto wziąć owoc do ręki – jeśli będzie cięższy, niż się wcześniej wydawało, znaczy to, że nie utracił jeszcze zbyt dużo płynów i zachował soczystość.
  • Jędrny owoc należy powąchać przy szypułce (ogonku). Dojrzałe sztuki wydzielają charakterystyczny, intensywnie słodki aromat, zaś te, które powinny jeszcze dojrzeć, nie pachną wcale.
  • Na koniec najlepiej nacisnąć końcówkę melona – gdy się ugnie, a potem powróci do poprzedniego kształtu, wówczas mamy pewność, że jest idealnie dojrzały.

Różne sposoby na obranie melona

Chyba żaden owoc nie orzeźwia tak doskonale w upalne dni jak dobrze schłodzony melon. Jak obrać niemal okrągły owoc pokryty twardą skórką?

  1. Najlepszym sposobem jest przekrojenie umytej sztuki na pół i wybranie łyżką wszystkich pestek.
  2. Następnie połówkę należy pokroić na mniejsze cząstki i ostrym nożem oddzielić miąższ od skórki.
  3. Pozostałe kawałki najwygodniej pokroić w większą lub mniejszą kostkę (w zależności od zastosowania).

Jeśli macie ochotę dodać melona do sałatki lub deserów, wydrążcie w miąższu kulki za pomocą specjalnej łyżki do wykrawania.

Melon – jak go jeść? Z czym najlepiej smakuje?

Skoro już znasz różne odmiany i wiesz, który melon jest najsłodszy, warto z tych pysznych owoców przygotować wspaniałe, orzeźwiające dania lub przekąski. W upalne dni najlepiej przyrządzić orzeźwiającą sałatkę melonową z dodatkiem pomidorków truskawkowych, rukoli, miksu sałat, mozzarelli i szynki parmeńskiej. Słodka Galia lub Kantalupa doskonale łączą się z różnymi owocami, jak np. banany, białe winogrona czy pomarańcze. Z kolei melon miodowy jest częstym składnikiem koreczków, przekąsek oraz krewetek lub grillowanych piersi kurczaka.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu