Subtelnie słodki, delikatny i orzeźwiający… wielu z nas uwielbia ten wyjątkowy przysmak ukryty pod grubą, twardą skórką. Z melona można przygotować mnóstwo przekąsek i potraw, a jego łagodny smak doceniają zarówno dorośli, jak i najmłodsi koneserzy słodkości. Jak rośnie melon? I jak go jeść?
Może niektórych zaskoczy fakt, że słodki, soczysty melon to gatunek… ogórka – jednorocznej rośliny uprawnej wliczającej się do rodziny dyniowatych. Trudno określić, kto i kiedy jako pierwszy docenił wyjątkowy smak oraz soczystość melona. Jego pochodzenie do dziś dnia nie pozostało do końca wyjaśnione. Niemniej jednak wiadomo, że melony były uprawiane m.in. w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, a do Polski dotarły dopiero w XVII wieku. Ten łatwy w uprawie owoc spożywany jest głównie na surowo jako smaczna przekąska lub dodatek do słodkich i wytrawnych potraw.
Słodkie, soczyste melony warto docenić nie tylko za ich orzeźwiający smak, ale także skład, dzięki któremu od stuleci były uważane za produkt leczniczy. Do niewątpliwych zalet należy nie tylko duża zawartość wody (około 90%) oraz bardzo niska kaloryczność, ale także bogactwo pektyn i beta-karotenu. Ponadto melony są dobrym źródłem witaminy A i E oraz wielu ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, jak wapń, żelazo, jod, fosfor czy potas. Systematyczne spożywanie melona może wspomagać leczenie różnorodnych dolegliwości, typu miażdżyca, niedokrwistość, nadwaga, bóle reumatyczne albo przebarwienia skórne.
Żółty, zielony, a może pokryty charakterystyczną siateczką? Który melon jest najsłodszy? A który warto wybrać do wytrawnych dań? Wśród najpopularniejszych rodzajów można wyróżnić kilka typów, które różnią się nie tylko pod względem smaku, ale również soczystości, koloru miąższu oraz rozmiarów całego owocu:
Jak wybrać dojrzałego melona? Jak jeść ten pyszny, orzeźwiający owoc? Aby móc w pełni cieszyć się łagodnym, słodkim smakiem owocu, należy przede wszystkim wybrać odpowiednią sztukę w sklepie lub na straganie:
Chyba żaden owoc nie orzeźwia tak doskonale w upalne dni jak dobrze schłodzony melon. Jak obrać niemal okrągły owoc pokryty twardą skórką?
Jeśli macie ochotę dodać melona do sałatki lub deserów, wydrążcie w miąższu kulki za pomocą specjalnej łyżki do wykrawania.
Skoro już znasz różne odmiany i wiesz, który melon jest najsłodszy, warto z tych pysznych owoców przygotować wspaniałe, orzeźwiające dania lub przekąski. W upalne dni najlepiej przyrządzić orzeźwiającą sałatkę melonową z dodatkiem pomidorków truskawkowych, rukoli, miksu sałat, mozzarelli i szynki parmeńskiej. Słodka Galia lub Kantalupa doskonale łączą się z różnymi owocami, jak np. banany, białe winogrona czy pomarańcze. Z kolei melon miodowy jest częstym składnikiem koreczków, przekąsek oraz krewetek lub grillowanych piersi kurczaka.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies