Przełom wiosny i lata to czas, który wielu kojarzy się z pełnym smaku sezonem truskawkowym. Te pyszne owoce są nie tylko znakomitą przekąską, ale również doskonałym materiałem na różnorodne przetwory. Ich wyjątkowe walory można również zachować, stosując inne sposoby. Jak mrozić truskawki całe i zmiksowane?
Truskawka jest mieszańcem powstałym w wyniku skrzyżowania dwóch rodzajów poziomek – wirginijskiej z chilijską. Z tego powodu jej nazwa zwyczajowa brzmi m.in. poziomka truskawka, poziomka ananasowa lub wielkoowocowa. Do połączenia dwóch odmian poziomek doszło przypadkiem i dopiero pod koniec XVIII wieku, jednak smaczne i dość duże owoce szybko zyskały popularność niemal na całym świecie do tego stopnia, że obecnie istnieje mnóstwo odmian różniących się nie tylko pod względem smaku i rozmiaru, ale również czasem oraz częstotliwością owocowania. Truskawki są uprawiane na szeroką skalę niemal we wszystkich krajach z klimatem umiarkowanym lub chłodniejszym podzwrotnikowym, a liderem produkcji owoców są Chiny, USA i Egipt.
Soczysta truskawka jest tak naprawdę jagodą pozorną złożoną z mnóstwa maleńkich i zrośniętych ze sobą owoców posiadających na powierzchni orzeszki, w których wnętrzach znajdują się nasiona. Kolor orzeszków zależy od odmiany i najczęściej mieści się w barwach od żółtej, poprzez zielonawą, po ciemnoczerwoną. Jednak zaskakujących informacji na temat truskawek można znaleźć jeszcze więcej. Nie dość, że są niskokaloryczne i należą do jednych z najbardziej lubianych owoców świata, to we wnętrzu każdej truskawki można znaleźć liczne cenne dla zdrowia substancje, jak witaminy (A, B, C, E), minerały (m.in. cynk, fosfor, magnez, potas, wapń) oraz liczne antocyjany, pektyny, flawonoidy i bromelinę. Systematyczne spożywanie truskawek może wpływać na obniżenie „złego” cholesterolu, obniżać poziom cukru we krwi, zmniejszać stany zapalne czy wspierać ogólną odporność organizmu.
Jedną z bardzo niewielu wad truskawek jest fakt, że sezon na te uwielbiane przez dorosłych i dzieci owoce trwa dość krótko, dlatego aby zachować ich unikalne walory, w tym okresie przygotowuje się z nich mnóstwo różnorodnych przetworów, jak kompoty, syropy, konfitury czy apetycznie gęste dżemy. Świetnym sposobem na przedłużenie sezonu truskawkowego jest również przechowywanie w ujemnych temperaturach. Jak zamrozić truskawki w całości lub zmiksowane? Aby po rozmrożeniu zachowały swój kształt i soczystość warto zastosować kilka sprawdzonych wskazówek.
Jak najbardziej! Ale zanim trafią do wody, należy je dokładnie przejrzeć, wybierając jedynie dojrzałe i zdrowe sztuki. Przed kąpielą truskawkom nie należy odrywać lub odcinać szypułek ponieważ do ich wnętrza może dostać się woda, która zniszczy strukturą miąższu podczas przebywania w zamrażarce. Lepiej ich również nie myć pod bieżącą wodą, gdyż zbyt mocny strumień nieraz niszczy delikatną skórkę owocu. Truskawki dobrze znoszą krótką kąpiel w niskiej temperaturze, zakończoną dokładnym osuszaniem na ręczniku papierowym. Dopiero gdy będą całkowicie suche, można z nich usunąć szypułki.
Umyte, dokładnie osuszone i pobawione szypułek owoce są gotowe do przechowywania w zamrażarce nawet przez 12 miesięcy. Mrożenie truskawek nie jest skomplikowane, jednak aby zapobiec sklejeniu, warto je mrozić partiami i rozłożone na tacce w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Gdy po kilku godzinach owoce całkiem stwardnieją, to znak, że można je przełożyć do pojemnika czy woreczka na mrożonki.
W procesie mrożenia duże znaczenie ma również temperatura. Im będzie niższa, tym jagody szybciej stwardnieją i zachowają swój smak. Z kolei rozmrażając owoce, warto je przełożyć do najchłodniejszej części lodówki i pozostawić do czasu, dopóki nie odzyskają jędrności.
Niemal każdy, kto wie, jak przechowywać owoce w zamrażarce, potrafi z nich przygotować wiele wspaniałych potraw, przekąsek oraz deserów. Do najpopularniejszych przysmaków z mrożonych truskawek należą:
Osoby, które nie mają zbyt wiele miejsca w zamrażarce, najczęściej korzystają z prostego przepisu na to, jak mrozić zmiksowane truskawki. Zblendowane owoce wystarczy dokładnie wymieszać z niewielką ilością cukru, przełożyć do plastikowych pojemników lub specjalnych woreczków i schować w zamrażarce. Przygotowany w ten sposób mus można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako składnik kremu do ciast i tortów, pachnące latem nadzienie rogalików, sos do ugotowanego na mleku ryżu albo bazę koktajlu owocowego. Miksowane truskawki można również znaleźć w lodach i orzeźwiających deserach, jak np. delikatna Panna Cotta.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies