Kiszenie kapusty w domu – jak ukisić ją w słoikach lub w beczce?

Kiszona kapusta cieszy się dużą popularnością, jeśli chodzi o polską kuchnię. Jest ceniona ze względu na smak i właściwości prozdrowotne, a do tego można przygotować ją samodzielnie w domu. Jak zrobić kapustę kiszoną w słoikach lub w beczce? Sprawdzamy!Kiszenie kapusty w domu

Czym jest kiszona kapusta?

Kiszona kapusta to rodzaj sfermentowanej kapusty. Dostarcza ona do organizmu sporo cennych witamin i minerałów. Jest nie tylko smaczna, ale także może stać się świetnym składnikiem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.

Zastanawiasz się, jak powstaje kapusta kiszona? Kiszenie jest starą i skuteczną metodą konserwacji żywności. Najpierw należy kapustę poszatkować, a następnie zasypać solą, dodać inne przyprawy i zamknąć szczelnie w beczce lub słoiku. Na skutek fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstanie kwas mlekowy, który nadaje jej charakterystyczny smak. Warto dodać, że bakterie kwasu mlekowego świetnie wpływają między innymi na pracę jelit, a także wzmacniają odporność organizmu.

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Osoby będące na diecie redukcyjnej może zainteresować fakt, że kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ale ma wiele cennych witamin i minerałów. Jest źródłem: magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C, A, E oraz K. Poza tym zawiera także sporo błonnika pokarmowego, który może być korzystny dla osób odchudzających się, a także mających problemy z zaparciami. Z kolei bakterie kwasu mlekowego, które powstają podczas procesu fermentacji, wspierają utrzymanie właściwej flory bakteryjnej jelit.

Kapusta kiszona ma pozytywny wpływ na zdrowie, między innymi:

  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • reguluje florę bakteryjną jelit,
  • wspiera organizm w walce z zatruciami pokarmowymi,
  • usprawnia trawienie i reguluje metabolizm,
  • zapobiega zaparciom,
  • pomaga redukować wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • wspiera walkę z trądzikiem,
  • pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie.

Oczywiście należy podkreślić, że powyższe korzyści związane są z regularnym spożywaniem kiszonej kapusty, a także ze stosowaniem zbilansowanej diety i prowadzeniem zdrowego stylu życia.

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Przez cały rok możesz kupić w sklepach zwykłą kiszoną kapustę, a także kiszoną kapustę z marchewką, choć nie da się ukryć, że wiele satysfakcji może przynieść Ci przygotowanie jej samodzielnie w zaciszu własnego domu. Możesz kisić kapustę w beczce lub w słoiku. Podpowiemy Ci, jak zrobić to krok po kroku!

Kiszenie kapusty w beczce lub w słoikach krok po kroku

Jak zrobić kiszoną kapustę? Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Dokładne proporcje zależą od tego, jak dużą beczką dysponujesz. Na beczkę o pojemności 25 litrów potrzebujesz:

Kapustę należy obrać z liści i drobno poszatkować, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Następnie kapustę zasypać solą, wymieszać i zostawić na około 4 godziny. Potem kapustę przełożyć do beczki, układając ją warstwami razem z marchewką i przyprawami. Każdą warstwę musisz starannie ugnieść. Kapusta powinna być całkowicie przykryta sokiem. Ostatni etap to szczelne zamknięcie i umieszczenie jej w ciemnym i chłodnym miejscu. Jak długo kisi się kapusta? Cały proces kiszenia trwa około 2 tygodnie. Potem kapusta jest gotowa do spożycia.

Jak kisić kapustę w słoikach? To bardzo proste, ponieważ dokładnie te same czynności należy wykonać, jeśli chcesz przygotować kiszoną kapustę w słoikach. Oczywiście proporcje mogą być inne, w zależności od tego ile kapusty chcesz przygotować. Jeśli zastanawiasz się, ile soli na kilogram kapusty do kiszenia trzeba dodać, chętnie Ci podpowiemy – 20 g soli na 1 kilogram kapusty.

Jak jeść kiszoną kapustę?

Chcesz wiedzieć, jak jeść kiszoną kapustę? Oczywiście może być spożywana na surowo na przykład jako składnik surówek. Świetnie komponuje się ze startą marchewką, jabłkiem, a nawet cebulą. Natomiast gotowana kapusta kiszona może być składnikiem bigosu lub farszu do pierogów i krokietów. Na jej bazie przygotujesz także pyszną zupę – kapuśniak. To jednak nie wszystko, pasuje również do makaronów, zapiekanek i mięs.

Kiszona kapusta, czyli zdrowie na talerzu!

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Codzienne posiłki mają dostarczać składników odżywczych, a także witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Kiszona kapusta ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Oczywiście tak jak w przypadku innych produktów, warto zachować umiar. Samodzielne kiszenie kapusty w domu może być świetnym doświadczeniem, które nie tylko pozwoli Ci się rozwinąć kulinarnie, ale także przygotować zapas smacznej i zdrowej kapusty kiszonej!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu