Kiszenie ogórków nie jest skomplikowane i gdy ma się trochę wprawy, nie zajmuje zbyt dużo czasu. W rezultacie otrzymujemy lubiane przez wiele osób ogórki kiszone – idealny dodatek do obiadów, sałatek czy kanapek. W wielu rodzinach przekazuje się z pokolenia na pokolenie wskazówki, jak kisić ogórki – w zależności od tego, co i w jakich proporcjach dodamy do zalewy, ogórki mogą mieć nieco inny smak.
Kiedyś kiszenie ogórków na zimę było naturalnym elementem przygotowania do okresu, gdy trudniej o świeże warzywa i owoce. Dzisiaj kiszenie ogórków w słoikach to też wyraz świadomego podejścia do dbania o swoją dietę – głównie ze względu na mogące pozytywnie wpływać na zdrowie składniki odżywcze w nich zawarte.
Jakie konkretnie? Przede wszystkim witaminy: A, C, E, K, witaminy z grupy B. Warto zwrócić uwagę na witaminę K, której kiszonki są jednym z podstawowych źródeł.
Ale jak kisić ogórki na zimę, żeby nie były puste w środku, zbyt miękkie i wodniste? Dobrze sięgnąć do tradycyjnych przepisów, które sprawią, że przygotowane przez nas ogórki będą odpowiednio twarde i kruche!
Najlepiej zająć się tym w lipcu, sięgając po ogórki dostępne w drugiej połowie tego miesiąca lub na początku sierpnia. W kontekście tego, jak kisić ogórki, data ma znaczenie – chodzi o to, żeby były twarde. Warzywa z początku lipca lub końcówki czerwca mogą być po prostu za małe i po długim procesie kiszenia okazać się stanowczo zbyt miękkie lub pękające.
Zanim przejdziemy do tego, jak powinno wyglądać kiszenie ogórków krok po kroku, dobrze zastanowić się, czego właściwie potrzebujemy, by zacząć!
W co powinniśmy się zaopatrzyć? Oto lista najpotrzebniejszych rzeczy do kiszenia ogórków:
Czas przejść do konkretów i instrukcji, jak przebiega kiszenie ogórków krok po kroku!
Jak długo musisz czekać, aż ogórki się zakiszą? Zwykle są gotowe po około 2–3 tygodniach od przygotowania. Smacznego!
Ogórki kiszone w wiaderku albo w folii można kupić w sklepie podobnie jak inne surówki. Jednak ich własnoręczne przygotowanie może dać większą satysfakcję. Chociaż kiszenie ogórków za pierwszym razem może wydawać się czasochłonne, naprawdę warto się tego nauczyć. Jeśli jednak nie masz czasu na samodzielne kiszenie – spróbuj kiszonych ogórków od Carrefoura!
Jesteś smakoszem kiszonych ogórków? Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo specjałów kuchni polskiej! Zapraszamy po więcej kulinarnych inspiracji!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies