Dania meksykańskie cieszą się duża popularnością i chętnie wybierane są w restauracjach, a także przygotowywane w domu. Nic dziwnego! Kuchnia meksykańska pełna jest różnorodnych smaków, aromatycznych przypraw, a także świeżych warzyw. Co więcej, dania kuchni meksykańskiej zwykle nie są skomplikowane w przygotowaniu, dlatego wiele osób z chęcią przyrządza je samodzielnie. Które dania meksykańskie można najłatwiej przygotować w domu i jakie składniki będą nam potrzebne? Przyjrzyj się najpopularniejszym z nich!
Wiele osób kojarzy dania związane z kuchnią meksykańską. Nazwy takie jak tacos, quesadilla czy nachos weszły już do codziennego użytku. Co one właściwie oznaczają i czym się charakteryzują te dania?
Przyjrzyj się najpopularniejszym daniom kuchni meksykańskiej!
To przekąska z pokrojonej tortilli, najczęściej w format przypominający trójkąty. Zwykle zapieka się je z serem i podaje różnego rodzaju sosami lub dipami. Nachosy doskonale smakują także z guacamole, czyli sosem przygotowywanym na bazie awokado. W tradycyjnej wersji w skład sosu wchodzą awokado, sok z limonki i sól.
Trudno prezentować typowe dania meksykańskie bez tej pozycji! To potrawa, która świetnie sprawdza się na wszystkich spotkaniach towarzyskich, zwłaszcza gdy goście mogą sami wybierać, co umieścić wewnątrz. Tradycyjne tacosy to kukurydziane tortille, wewnątrz których umieszcza się mieloną wołowinę, warzywa i aromatyczne przyprawy, np. pomidory, czosnek, cebulę. Dla smaku można dodać nieco sosu tabasco!
Wśród najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej nie może go zabraknąć. Podobnie jak tacos, danie to daje przestrzeń na eksperymenty z farszem. Tradycyjnie, wewnątrz lekko zgrillowanej pszennej tortilli, umieszcza się mięso, warzywa (takie jak czerwona fasola, papryka, duszone pomidory, czosnek, cebula) i sos, w niektórych wersjach – również ryż. Burrito można podawać także w wersji bezmięsnej!
Kolejne z typowych dań meksykańskich, które przygotowuje się na bazie tortilli. To dwa placki tortilli kukurydzianej, ułożone jeden na drugim i wypełnione serem. Często dodaje się do nich również inne dodatki, które mogą być zarówno warzywne, jak i mięsne. Quesadillę podaje się z dipami i sosami – na przykład z guacamole, czyli charakterystycznym zielonym sosem na bazie awokado.
To bardzo sycąca potrawa charakterystyczna dla pogranicza Meksyku i Teksasu. Zgodnie z tradycyjną recepturą przygotowuje się ją na bazie mielonego mięsa wołowego, do którego dodaje się tradycyjne dla kuchni meksykańskiej warzywa, takie jak cebula, papryka (także papryka wędzona), czosnek, pomidory oraz aromatyczne przyprawy. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się wegetariańska odmiana tego dania – równie sycące i rozgrzewające chili sin carne.
Tradycyjna kuchnia meksykańska jest przebogata i oferuje bardzo dużo ciekawych połączeń smakowych. Wiesz już jakie są najpopularniejsze dania meksykańskie, a nazwy poszczególnych potraw przestały być dla Ciebie obce. To bardzo dobrze, bo z pewnością zechcesz przygotować je w domu. Czy trudno przygotować dania kuchni meksykańskiej? Niekoniecznie! Dobrze jednak zrobić odpowiednie zakupy, by w każdej chwili móc przygotować pyszne meksykańskie dania dla rodziny i gości.
Podczas zakupów warto uwzględnić charakterystyczne dla tej kuchni składniki, dzięki którym wyczarujesz meksykańskie pyszności we własnej kuchni.
Co dobrze dodać do koszyka?
Mając te produkty w kuchni, bez problemu przygotujesz najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej. W sieci znajdziesz wiele inspirujących przepisów, których przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Smacznego!
Kuchnia meksykańska może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Wiele dań można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli sięgniesz po gotowe produkty, takie jak sosy czy salsy. Wystarczy dodać ulubione mięso oraz warzywa. Smacznego!
0,17 kg
35,24 zł/1 kg
0,02 kg
177,50 zł/1 kg
0,02 kg
177,50 zł/1 kg
0,02 kg
177,50 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies