Jako dodatek do potraw, smażonych ryb (fish and chips) oraz jako samodzielne danie – frytki to popularna i pyszna przekąska. Zazwyczaj robi się je z ziemniaków, ale można przyrządzać je również z innych produktów. Podpowiadamy, z jakich warzyw możesz przygotować frytki, jak je przyprawiać i z czym podawać. Poznaj różne rodzaje frytek!
Ojczyzną frytek jest Belgia. Historia tego przysmaku zaczyna się w XVII wieku, kiedy ulubionym przysmakiem Belgów były małe smażone rybki. Niestety zimą trudno było je wyławiać z okolicznych wód i zamiast rybek zaczęto w taki sam sposób smażyć ziemniaki. Wtedy nikt nie spodziewał się, jak wielką popularność na całym świecie zdobędzie ta potrawa.
Nazwa „frytki” może pochodzić od francuskiego słowa „frire” – „smażyć” lub od nazwiska pierwszego sprzedawcy frytek – Fritza. Warto wspomnieć, iż pierwszy w historii gastronomii bar z frytkami pojawił się w Belgii w 1857 roku.
Frytki są na tyle uniwersalną formą posiłku, że będą świetnie smakować w towarzystwie niemalże każdej potrawy. Dodatki to frytek to między innymi różnego rodzaju sosy, sałatki czy mięso – od drobiu po wołowinę. Poznajmy bliżej rodzaje frytek, oraz z czym je podawać.
Obecnie frytki goszczą zarówno na stołach Europejczyków, jak i Amerykanów, Azjatów czy Australijczyków. Rekordy popularności biją frytki belgijskie – grubo krojone, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jak robi się frytki belgijskie? Ich sekret tkwi w dwukrotnym smażeniu. Należy mieć świadomość, że wrzucenie porcji frytek do gorącego oleju powoduje błyskawiczne obniżenie jego temperatury, przez co ziemniaki szybko nim nasiąkają i stają się tłuste. Z tego właśnie powodu Belgowie smażą frytki dwa razy – najpierw przez bardzo krótką chwilę, a następnie dłużej, aż do zarumienienia. Wstępne obsmażenie pozwala na stworzenie swoistej bariery przed wchłanianiem oleju do wnętrza ziemniaków. Belgijski sposób robienia frytek zyskał sławę w innych krajach – obecnie spotkasz je w wielu restauracjach i barach na całym świecie.
Alternatywą dla smażonych frytek, mogą być frytki z piekarnika. Do pieczenia świetnie sprawdzą się zwykłe ziemniaki, jak również bataty, czyli słodkie ziemniaki. Wystarczy, że obierzesz je, pokroisz w grubsze słupki i ułożysz na wyłożonej papierem blasze. Tak przygotowane frytki warto polać dobrej jakości oliwą z oliwek oraz przyprawić, np. wędzoną słodką papryką, chilli, solą i pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem – wszystko zależy od preferencji twoich oraz domowników.
Z czym je podawać? Frytki z batatów to aromatyczny i pożywny dodatek do marynowanych mięs i różnorodnych ryb. Pieczenie w piekarniku sprawia, że po ten rodzaj frytek bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby będące na diecie odchudzającej.
W podobny sposób jak bataty możesz również przygotować frytki z marchewek, cukinii, dyni czy pietruszki. Właściwie możesz wykorzystać jakiekolwiek warzywa, które lubisz i które są twarde. Pokrojone w słupki, polane oliwą, posypane przyprawami lub obtoczone w parmezanie warzywne frytki smakują wybornie, są zdrowe i pożywne. Świetnie pasują do różnorodnych mięs, np. filetu z kurczaka i potraw rybnych, np. łososia w cytrusach. Dodatki do frytek można mnożyć.
Jadasz jedynie smażone ziemniaki, pokrojone w długie i cienkie słupki? Z okazji zbliżającego się Dnia Frytek, obchodzonego 13 lipca, wypróbuj również inne rodzaje frytek: frytki z piekarnika, belgijskie lub te z marchewki lub dyni! Z czym je podasz? Wybór należy do ciebie! To świetna opcja na zdrową, wieczorną przekąskę, a także na urozmaicenie obiadu czy grilla. Sprawdź także inne pomysły na ziemniaki z grilla!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies