Czym zastąpić masło w cieście? A czym smarować chleb zamiast masłem?

Nie wiesz, czym zastąpić masło? To może być poważny problem dla wielu osób na diecie – szczególnie wtedy, gdy decydujesz się na wyeliminowanie produktów zawierających laktozę. Na szczęście istnieje niejeden zamiennik masła. Warto zatem wypróbować różne możliwości, aby znaleźć idealne rozwiązanie i do kanapek, i do przepisów.Czym zastąpić masło w cieście? A czym smarować chleb zamiast masłem?

Dlaczego czasami warto zrezygnować z masła?

Chociaż jest składnikiem wielu domowych, tradycyjnych przepisów, nie dla każdego jest zdrowe. Wiele osób powinno ograniczyć spożycie masła, ponieważ jego nadmiar podwyższa poziom cholesterolu, co może powodować problemy z układem krążenia. Jednak jeśli nie mamy uczulenia na laktozę, nie trzeba całkowicie eliminować go z diety. W małych ilościach masło nie szkodzi!

Czym smarować chleb zamiast masłem?

Niewiele osób lubi suchy chleb. Szukając alternatywy do smarowania, można sięgnąć po wiele innych produktów. Być może niektóre propozycje Cię zaskoczą! A zatem co zamiast masła na kanapki?

  • Tahini – ostatnio w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. To pasta z nasion sezamu, która łatwo się rozsmarowuje. Przy zakupie należy sprawdzić, czy produkt nie zawiera oleju palmowego!
  • Pasta z awokado łatwo ją przygotować w domu. Wystarczy kupić odpowiednio dojrzałe owoce, a następnie przekroić, wyjąć pestkę i rozdrobnić za pomocą widelca. Tak powstałą pastę doprawisz według własnych upodobań, używając na przykład soli, pieprzu, soku z cytryny czy ostrej papryki.
  • Hummus – często jest jadany jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki, niemniej jednak bardzo dobrze nadaje się także do smarowania pieczywa. Oprócz klasycznej wersji można wybrać równiez humusy smakowe z dodatkiem pomidorów, papryki albo ziaren słonecznika.
  • Pesto – to będzie dobra opcja, jeśli ciągle nie wiesz, czym zastąpić masło, a jednocześnie lubisz kuchnię włoską i pesto jadasz jako dodatek do makaronów, pizzy i innych dań.

Jak widać, jest wiele pomysłów na to, czym smarować chleb zamiast masła. Ale co z pieczeniem ciast? Tutaj trzeba poszukać zupełnie innych produktów, żeby udało się przygotować satysfakcjonujące wypieki.

Czym zastąpić masło w cieście?

Czas zastanowić się, co zamiast masła może zostać użyte do przygotowania ciasta. Co polecamy?

  • Olej rzepakowy – może zastąpić masło w wielu przepisach. Ma neutralny, aromat, który nie wpłynie na zapach, barwę czy walory smakowe ciasta. Aby zamiana się powiodła, należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach. 100g masła w standardowym przepisie należy zastąpić 3–4 łyżkami oleju.
  • Równie dobrze można sięgnąć po inne oleje – olej słonecznikowy albo olej z pestek winogronWarto zaznaczyć, że te tłuszcze bardziej nadają się do wypieków niż do smażenia potraw na patelni.
  • Olej kokosowy – to popularny wybór wśród wegan i częsty zamiennik masła w sytuacji, gdy potrzebujemy tłuszczu w formie stałej, a nie płynnej.
  • Purée bananowe – owocowa alternatywa dla tłuszczu zwierzęcego. Jeśli dojrzałe banany rozgnieciesz widelcem, a następnie bardziej rozdrobnisz za pomocą blendera, będą stanowić bardzo dobrą bazę do rozmaitych ciast. W taki sposób przygotujesz chociażby pączki bananowo-kokosowe albo chlebek bananowy.

 

Co zamiast masła do ciasta i nie tylko?

Masło to ważny składnik diety wielu osób, jednak jak się okazuje, nie jest całkowicie niezbędny. Jeśli okaże się, że trzeba ograniczyć jego spożycie albo całkowicie z niego zrezygnować, to jeszcze nie powód do smutku. Przeciwnie – można sięgnąć po nowe smaki i odkryć wiele ciekawych przepisów. Gdy szukamy pomysłu na to, czym zastąpić masło w cieście albo na kanapce, możemy odkryć nowe produkty lub całkiem nowe zastosowanie tych, których używa się od dawna, ale do innych celó
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu