Grypa to choroba zakaźna, która każdego roku dotyka milionów Polaków. Wirus grypy atakuje osoby w każdym wieku. Najskuteczniejszym sposobem zwalczania choroby jest profilaktyka. Jednak co zrobić, jeśli już zachorujemy? Jak walczyć z objawami choroby?
Jesienne, zimowe i wczesno-wiosenne miesiące charakteryzują się wysoką zachorowalnością na grypę. Wirus ten jest szczególnie groźny dla dzieci, seniorów i osób z chorobami współistniejącymi. Powoduje ostrą infekcję układu oddechowego, która czasem skutkuje groźnymi powikłaniami.
Do zakażenia grypą dochodzi najczęściej drogą kropelkową. Gdy dłużej przebywamy w bliskiej odległości z osobą chorą, przebywamy w dużych skupiskach ludzi i rzadko myjemy ręce, dotykając skażonymi dłońmi okolic nosa i ust, jesteśmy bardziej narażeni na zakażenie. Od czasu zakażenia do pojawienia się pierwszych objawów mija od 1 do 4 dni. Co ważne – osoba może zarażać jeszcze przed pojawieniem się dolegliwości.
W przeciwieństwie do przeziębienia, grypę charakteryzuje nagłe pojawienie się objawów: wysoka gorączka, suchy kaszel, duszność, ból gardła, katar, osłabienie, bóle mięśniowe i ból głowy. U osób starszych mogą wystąpić zaburzenia świadomości. W przypadku przeziębienia rzadko pojawia się wysoka gorączka i kaszel, a dolegliwości mięśni i zmęczenie nie występują lub są łagodne.
Grypa o średnio nasilonym przebiegu zazwyczaj ustępuje samoistnie po ok. 5-7 dniach. Zmęczenie, kaszel i ogólne osłabienie mogą utrzymywać się nawet do kilku tygodni. Jeżeli jednak stan zdrowia pogorszy się nagle, może być konieczna hospitalizacja. Do objawów „alarmowych” zaliczamy m.in. silne duszności, sinicę, krwioplucie, znaczne obniżenie ciśnienia tętniczego, zaburzenia świadomości oraz utrzymywanie się lub nawrót wysokiej gorączki po 3 dniach.
Leczenie grypy można podzielić na leczenie objawowe i przyczynowe. Leczenie przyczynowe to stosowanie przeciwwirusowych leków przepisanych przez lekarza. Najczęściej dotyczy to osób z grup ryzyka (m.in. seniorów, dzieci, osób z osłabionym układem odpornościowym, z chorobami układu oddechowego). Mogą być również stosowane leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a w razie potrzeby także leki przeciwkaszlowe. Należy pamiętać, że na wirusa grypy nie działają antybiotyki, które stosowane są w infekcjach bakteryjnych.
Leczenie objawowe to przede wszystkim odpoczynek i picie dużej ilości płynów – najlepiej wody mineralnej niegazowanej i niesłodzonej herbaty, na przykład z imbirem lub cytryną oraz świeżo wyciskanych soków. Powinno to być około 2–2,5 litra dziennie lub więcej, jeśli występuje wysoka gorączka. W przebiegu grypy zalecana jest również dieta mająca za zadanie dostarczyć wszystkich składników odżywczych wspierających odporność. W naszym menu powinniśmy zawrzeć produkty bogate w witaminę A, C, E, D, witaminy z grupy B, cynk, żelazo i kwas foliowy.
Nasze posiłki powinny być lekkostrawne, bogate w owoce i warzywa. Warto sięgnąć po żurawinę, porzeczki, cytrusy i truskawki, czyli owoce bogate w witaminę C. Gdy nie masz apetytu dobrym rozwiązaniem będzie zielone supersmoothie, bogate w witaminę C. Warto wybierać także pieczywo pełnoziarniste, które dostarczy żelaza i cynku. Dobrym wparciem dla odporności są także jogurty oraz kefiry zawierające probiotyki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies