Jesienią możesz cieszyć się wieloma sezonowymi warzywami i owocami. Najlepiej wybierać produkty krajowe, od lokalnych i sprawdzonych dostawców. Co kupować jesienią, jeśli chcesz jeść świeżo i zdrowo? Co możesz przyrządzić z sezonowych owoców i warzyw, by przemycić je do diety dziecka? Sprawdź!
Jednym z darów jesieni jest cukinia. Świetnie sprawdza się na grillu, może być składnikiem pysznych sałatek i dodatkiem do mięs. Idealnym pomysłem na smaczną przystawkę jest zupa z cukinii z grzankami i masłem czosnkowym, a na wykwintny obiad - makaron z cukinii z krewetkami i sosem pomidorowym. Najbardziej wymagające podniebienia z pewnością docenią również smak wegańskiego leczo z cukinią, ciecierzycą i żytnim chlebem, a także pasztetu z cukinii. Propozycją dla dzieci, (ale i dorosłych!) mogą być również placki z cukinii i kalafiora – pyszne i proste w przygotowaniu.
Królową jesieni bezapelacyjnie jest dynia. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, bogata w witaminy oraz minerały. Możliwości jej wykorzystania jest bardzo wiele – możesz używać jej do przygotowywania zup, przystawek, dań obiadowych, a także deserów. W sezonie warto sięgać po nią jak najczęściej i przygotowywać rozmaite przysmaki, np. zupę curry z krewetkami, dynią i szpinakiem, jaglano-dyniowe pancakes polane syropem klonowym, curry z dynią, szpinakiem oraz ciecierzycą, ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą czy tort dyniowy.
Do jesiennych warzyw zalicza się również buraki – sezon na nie przypada na okres od września do marca. Nadają się do przyrządzania zup, np. zupy z botwinką, fetą i ziołami, oraz dań głównych, takich jak rosti, czyli placuszki z ziemniaków i buraków, podane z chrzanem, kiełkami i cukinią. Z buraków wyczarujesz także wspaniałe ciasta, np. wegańskie brownie z buraka z truskawkami.
Popularnym sezonowym warzywem jest również papryka. To świetne źródło witamin: A, z grupy B, C i K, błonnika pokarmowego oraz minerałów, m.in.: potasu, fosforu, magnezu i żelaza. W kuchni warto wykorzystywać różne kolory papryki i tworzyć nie tylko pyszne, ale i kolorowe dania. Aby urozmaicić rodzinne śniadania, przyrządź muffinki jajeczne z papryką, cukinią i kozim serem. Jeśli chodzi o obiad, fantastycznymi opcjami jest przygotowanie szakszuki z papryką, awokado i pietruszką oraz kaszotto chakalaka z papryką, imbirem, kukurydzą i kolendrą.
Do jesiennych owoców zalicza się m.in. gruszki. Możesz wykorzystać je nie tylko do deserów, ale także do przygotowania śniadań i dań obiadowych. Idealnymi przykładami są croissanty z kozim serem, konfiturą i plastrami gruszki oraz pieczone gruszki z plastrami schabu, żurawiną i tymiankiem. Jeśli uwielbiasz owocowe słodkości, koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na twarogowe gofry z karmelizowaną gruszką i orzechami, wegańską tartę gruszkową na owsiano-bananowym spodzie z konfiturą wiśniową i orzeźwiający koktajl gruszkowy z dodatkiem soku z pomarańczy.
Jesienią w polskich kuchniach często pojawiają się także śliwki - spożywane zarówno na surowo, jak i w formie składnika rozmaitych potraw. Ciekawą propozycją na pyszne śniadanie jest jesienna owsianka ze śliwkami, cynamonem i miodem. Śliwki mogą również uświetnić rozmaite dania, np. wegański bigos z tofu, sezamem i bakaliami. Owoce te mogą też posłużyć do przygotowania wielu pysznych deserów, takich jak tarta ze śliwkami i kremem mascarpone, posypana płatkami migdałów czy wegański piernik ze śliwkami i orzechami włoskimi.
Jak widzisz, darów jesieni jest wiele. Sezonowe warzywa i owoce to kopalnia drogocennych witamin oraz minerałów. Pamiętaj jednak, aby stawiać na sprawdzone źródła i kupować produkty świeże, zdrowe, pełnowartościowe. Takie artykuły z krajowych, lokalnych upraw znajdziesz w Carrefour i na Carrefour.pl – sprawdź już dziś i ciesz się smakiem pysznych sezonowych warzyw i owoców!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies