Bomba witaminowa, czyli zdrowe soki na poprawę odporności

Jesień i zima to okres wzmożonych infekcji i zachorowań.  Niskie temperatury, wiatr i słota, mała ilość słońca, mniej ruchu na świeżym powietrzu – to wszystko może przyczyniać się do spadku formy, pogorszenia samopoczucia i obniżenia odporności. Bardzo ważne jest więc wsparcie układu immunologicznego, między innymi poprzez codzienną aktywność fizyczną i zbilansowaną dietę. Zdrowe i wartościowe posiłki oraz soki bogate w witaminy i minerały pozwolą ci wzmocnić odporność i zadbać o dobre samopoczucie.Bomba witaminowa, czyli zdrowe soki na poprawę odporności

Dieta a odporność

W sezonie jesiennym należy zwracać szczególną uwagę na sposób odżywiania, który ma ogromny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka. Odpowiednio zbilansowana dieta wzmacnia układ immunologiczny człowieka i podnosi odporność, czyli zdolność do zwalczania m.in. infekcji bakteryjnych, wirusowych, pasożytniczych czy grzybiczych. Odporność powoduje, że choroba ma łagodniejszy przebieg, a organizm szybciej regeneruje się.

Codzienne menu powinno zawierać produkty bogate w witaminy, zwłaszcza C, D i te z grupy B. Zwróć również uwagę na mikroelementy, takie jak cynk i selen, które wzmacniają naturalność odporność organizmu. Pamiętaj o odpowiedniej ilość błonnika, regulującego procesy trawienia i wspomagającego usuwanie toksyn z organizmu. Jelita, a dokładniej – ich flora bakteryjna - odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu i funkcjonowaniu odporności. W jelitach znajduje się najwięcej tkanki limfatycznej, będącej podstawą układu odpornościowego. Wsparciem dla układu immunologicznego są także zdrowe tłuszcze, zwłaszcza kwasy omega-3 – wpływają na poziom lipidów, ale i na mózg, układ nerwowy, wzrok i pracę serca.

Naturalne soki owocowe i warzywne

Owoce i warzywa są skarbnicą witamin, minerałów i innych drogocennych składników, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednym z najprostszych sposobów na dostarczenie porządnej dawki zdrowia i wzmocnienia odporności jest picie świeżych, naturalnych, przyrządzonych własnoręcznie soków, koktajli i smoothies. Czy wiesz jak je przygotować?

Cytrusowa przyjemność

Do przyrządzenia soku wykorzystaj ulubione cytrusy, np. pomarańcze, grejpfruty, cytrynę, limonkę. Owoce wystarczy wycisnąć – ręcznie albo używając wyciskarki lub sokowirówki. Cytrusy to bogate źródło witaminy C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, usuwające nadmiar wolnych rodników, mogących prowadzić do wielu. Jednocześnie owoce cytrusowe zawierają witaminy z grupy B – wspierające układ nerwowy, a także potas, sporą dawkę błonnika i pektyny, które pobudzają pracę jelit, posiadają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Jeżeli wolisz słodsze napoje, wzbogacić sok odrobiną miodu, który również wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Spożywany regularnie pozwala zminimalizować ryzyko infekcji oraz problemów z układami: oddechowym, trawiennym, krwionośnym.

Smoothie owocowo-warzywne na mleku sojowym

Dużą popularnością cieszą się smoothies, czyli napoje na bazie owoców i warzyw, o gęstej, kremowej konsystencji. Jeśli chcesz wzmocnić odporność, przygotuj smoothie z jarmużem, bananem i kiwi na mleku sojowym. Mleko sojowe dostarczy aminokwasów, dobrych tłuszczów, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów, m.in.: potasu, sodu, cynku, selenu, fosforu, wapnia i żelaza. Takie smoothie to bomba witaminowa, która pomoże ci przetrwać chłodne, jesienne dni w dobrym zdrowiu.

Zielony napój mocy

Idealną propozycją na wzmocnienie odporności jest zielone supersmoothie z jarmużu, szpinaku, selera naciowego i owoców: kiwi, awokado, bananów, pomarańczy, grejpfrutów i cytryny, z dodatkiem nasion chia, imbiru, oleju kokosowego i otrąb pszennych. Występująca w zielonych warzywach luteina jest silnym antyoksydantem, chroniącym przed działaniem wolnych rodników, a chlorofil wzmacnia odporność oraz funkcjonowanie wątroby. Ten zielony napój obfituje w witaminy: A, C, E, błonnik, sole mineralne i flawonoidy - mające działanie detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne. Dodany do napoju imbir reguluje pracę układu pokarmowego, a włączony do diety przy przeziębieniu może pomóc zmniejszyć gorączkę, ból gardła i kaszel.

Co jeszcze możesz zrobić, aby wzmocnić swoją odporność?

Silny organizm to wypoczęty organizm – dbaj o odpowiednią ilość snu. Pamiętaj także o właściwym nawodnieniu organizmu oraz o codziennej aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na odporność. Nordic walking, fitness, joga, a nawet zwykły spacer pomogą ci w utrzymaniu kondycji. Regularne ćwiczenia to klucz do dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego.

Kiedy pogoda nie rozpieszcza, pamiętaj o ubiorze na tzw. „cebulkę”, a także o wietrzeniu i nawilżaniu pomieszczeń. Wystrzegaj się kontaktu z chorymi, a jeśli musisz się z nimi spotykać – zadbaj o właściwy dystans oraz odpowiednią higienę, zwłaszcza o częste i dokładne mycie rąk. Staraj się także unikać stresu i napięcia emocjonalnego, które działają destrukcyjnie na ludzką odporność.

Dzięki spożywaniu soków, możesz w prosty i szybki sposób zwiększyć udział warzyw i owoców w swojej diecie. Poprzez wyciskanie czy blendowanie nie zmniejszysz ich wartości odżywczych. Przygotowując soki, smoothies czy koktajle pamiętaj, aby wybierać składniki z najwyższą zawartością witamin, minerałów i innych dobroczynnych składników.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu