Dzień Herbaty, ustanowiony w 2019 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych 21 maja, to idealny moment na uzmysłowienie sobie, jak ważną rolę w niektórych regionach świata odgrywa uprawa herbaty – m.in. aktywizuje zawodowo zarówno mężczyzn, jak i kobiety, w wielu przypadkach stanowi jedyne źródło dochodu. Poznaj zaskakujące ciekawostkami na temat herbaty – uprawy na świecie, właściwości i gatunki!
Herbatę uprawia się w kilkudziesięciu krajach na świecie. Herbaciane krzewy to rośliny bardzo wymagające – do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednich warunków: dużej ilości słońca i opadów, wysokiej temperatury oraz żyznej gleby o lekko kwaśnym odczynie. W klimacie gorącym i wilgotnym zbiory liści przeprowadza się nawet pięć razy do roku, natomiast herbata uprawiana w niesprzyjających warunkach daje o wiele mniejsze plony, przez co zbiera się ją znacznie rzadziej.
Obecnie herbatę uprawia się głównie w Azji: w Chinach, Indiach, Birmie, Wietnamie, Japonii, Malezji, Turcji, Iranie, na Sri Lance i Tajwanie. Plantacje herbaty można znaleźć również w Afryce – m.in. w Kenii, Rwandzie, RPA czy Sudanie oraz w Ameryce Południowej – m.in. w Brazylii, Peru, Argentynie i Ekwadorze. Warto mieć świadomość, że Europa także może pochwalić się plantacją herbaty, która znajduje się na São Miguel – portugalskiej wyspie w archipelagu Azorów.
Najbardziej popularnymi herbatami są bez wątpienia czarna i zielona. Wyróżnia się jednak jeszcze kilka gatunków: białą, oolong (niebieską), pu-erh (czerwoną). Każda z nich powstaje z tego samego krzewu o nazwie Camelia Sinesis. Herbaty różnią metody i okresy zbioru, sposób obróbki liści oraz oczywiście kraj pochodzenia. W naszych sklepach oraz na Carrefour.pl znajdziesz różne rodzaje herbaty, liściaste oraz w torebkach.
Za najzdrowszą uznaje się herbatę zieloną. Jest źródłem witamin: C, E, K i z grupy B, aminokwasów oraz mikroelementów, takich jak wapń, miedź, fosfor, potas, cynk, mangan. Zielona herbata zawiera także polifenole, wykazujące działanie antyoksydacyjne. Substancje te niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników – spowalniają procesy starzenia się organizmu, a dodatkowo mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych odmian nowotworów.
Do cenionych właściwości zielonej herbaty można zaliczyć także przyspieszenie metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej oraz zmniejszenie apetytu. Ponadto zielona herbata może wpływać na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” LDL i regulować poziom glukozy we krwi. Regularne picie tego naparu zmniejsza ryzyko nadciśnienia i innych chorób układu krążenia.
W zielonej herbacie znajduje się teina – odpowiednik kofeiny zawartej w kawie. Teina działa subtelniej, ale pobudza na dłużej – poprawia koncentrację, zdolność przyswajania i zapamiętywania. Zielona herbata nie powoduje szoku energetycznego jak espresso, dlatego też uznawana jest za zdrowszą. Parzona w gorącej – ale niewrzącej! – wodzie przez około 2 minuty świetnie pobudza i dodaje energii na długie godziny.
W Polsce herbata znana jest jedynie jako napój, który jesienią i zimą rozgrzewa, a przygotowany z lodem – chłodzi w upalne dni. Warto wiedzieć, że w Tajlandii, Chinach i Birmie kisi się herbatę, która następnie pełni rolę dodatku do mięsnych i rybnych dań. Natomiast w Tybecie i Nepalu liście herbaty stanowią podstawę zupy herbacianej.
Herbata – aromatyczny, pyszny napój o bursztynowej barwie jest znany i ceniony na całym świecie. Jego spożywanie w odpowiednich ilościach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Każdy gatunek herbaty charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem – spróbuj wszystkich rodzajów i znajdź swojego faworyta!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies