Jak świętować Dzień Herbaty?

Herbata to z pewnością jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. W Polsce przeciętnie sięgamy po nią nawet 3 razy dziennie. 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty, dlatego warto dowiedzieć się więcej o jej rodzajach, historii czy sposobach parzenia. Wbrew pozorom samo święto nie skupia się na miłośnikach herbaty, ale na jej producentach.Jak świętować Dzień Herbaty

Skąd wziął się Dzień Herbaty?

Dzień Herbaty po raz pierwszy obchodzony był 15 grudnia 2005 roku New Delhi. Pomysł na to święto powstał po World Social Forum w Indiach i Brazylii w latach 2004-2005. Zarówno sam Dzień Herbaty, jak i odbywające się w związku z nim konferencje organizują związki zawodowe. 15 grudnia to nieoficjalna data obchodów Dnia Herbaty. ONZ ustalił nową datę tego święta na 21 maja. Powód jest bardzo prosty – wiosenne zbiory herbaty odbywają się od lutego do maja, dlatego pod koniec tego miesiąca dostęp do świeżych zbiorów sprzyja organizowaniu degustacji, wystaw, ale też konferencji i dyskusji na temat sytuacji ekonomicznej plantatorów oraz całej herbacianej branży. Warto pamiętać, że Dzień Herbaty z założenia ma być okazją do zwrócenia uwagi opinii publicznej na sytuację producentów herbaty posiadających plantacje głównie w krajach rozwijających się. Z tego też powodu zmagają się oni z licznymi problemami socjalnymi. Dzień Herbaty to oczywiście także doskonały pretekst, aby napić się przygotowanego w odpowiedni sposób naparu i dowiedzieć więcej o rodzajach herbaty oraz sposobach jej przyrządzania.

Co warto wiedzieć o herbacie?

Jedna z teorii dotyczących powstania aromatycznego napoju głosi, że zwyczaj picia herbaty zapoczątkował cesarz Shennong w 2737 roku p.n.e. Jak to się stało? Do imbryka z gorącą wodą przez przypadek wpadł liść krzewu herbacianego i tak właśnie odkryto napój przygotowywany z tej rośliny. Nie wiadomo do końca, czy ta opowieść ma coś wspólnego z rzeczywistością, ale faktem jest, że zwyczaj picia herbaty w Chinach funkcjonuje od bardzo dawna. W Europie herbata pojawiła się dosyć późno, bo dopiero w XVI wieku zaczęto pić ją w Rosji, zaś do Polski dotarła w 1664 roku. Początkowo traktowano ją w naszym kraju jako lekarstwo na różne dolegliwości, jednak z czasem zaczęto pić ją także dla przyjemności. Dziś szacuje się, że przeciętny Polak zużywa kilogram herbaty w ciągu roku, a największą popularnością cieszy się herbata czarna, zwłaszcza ta w torebkach. Więcej herbaty od nas piją Turcy, Irlandczycy Brytyjczycy i Rosjanie.

Jak celebrować Dzień Herbaty?

Chociaż Polacy najchętniej wybierają czarną herbatę, warto 15 grudnia spróbować czegoś nowego, tym bardziej, że wybór herbaty jest bardzo duży. Poszczególne jej rodzaje różnią się nie tylko smakiem, ale i właściwościami. Czarna swój charakterystyczny aromat zyskuje dzięki procesowi fermentacji. Dodatkowo zawiera ona także pobudzającą kofeinę oraz taninę pozytywnie wpływającą na działanie układu pokarmowego, ułatwiającą trawienie i wykazującą działanie przeciwmiażdżycowe. Herbata zielona nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zachowuje więcej ważnych m.in. w profilaktyce raka antyoksydantów. Oprócz tego wspiera odchudzanie, działa antycellulitowo, stymuluje krążenie i wspiera układ odpornościowy. Procesowi fermentacji nie poddaje się także herbaty białej. Wpływ na jej charakterystyczny kolor ma z kolei sposób uprawy – krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co w liściach nie dochodzi do wytworzenia chlorofilu. Ten rodzaj herbaty ma największe stężenie antyoksydantów, a jej picie pozytywnie wpływa na wygląd skóry i spowalnia procesy starzenia. Zaleca się ją także w profilaktyce stresu.

Jak parzyć herbatę?

Najprostszy sposób na przygotowanie herbaty to wrzucenie torebki z suszem do kubka i zalanie jej wrzątkiem. Warto jednak pamiętać, że istotne znaczenie ma zarówno czas parzenia, jak i temperatura wody wykorzystanej do sporządzenia napoju. Czarną herbatę należy parzyć wrzątkiem przez ok. 3-5 minut. Białą herbatę należy zalać wodą o temperaturze 85ºC i parzyć przez ok. 5-7 minut, zaś zieloną parzymy maksymalnie 3 minuty w temperaturze 60-80ºC. Te same liście zielonej oraz białej herbaty można parzyć nawet trzy razy. Herbatę czarną parzymy tylko raz.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu