Kiedy chcemy dostać się do pysznych gołąbków lub dżemu w szklanym opakowaniu, często pojawia się pytanie, jak otworzyć słoik. W momencie, w którym liczne próby nie przynoszą rezultatu, a my nadal nie mamy dostępu do zawartości szklanego pojemnika, irytacja rośnie. Czas poznać kilka skutecznych sposobów, jak otworzyć mocno zakręcony słoik.
Trudność w otwarciu słoika ma swoje źródło w procesie pasteryzacji. Metoda konserwacji żywności, wynaleziona przez Ludwika Pasteura, opiera się na podgrzewaniu żywności (np. przysmaków kuchni staropolskiej w słoiku). W wyniku działania wysokich temperatur ewentualne drobnoustroje zostają unieszkodliwione, a smak potrawy zachowany. Po ochłodzeniu szklanego opakowania, w słoiku zostaje wytworzone podciśnienie – staje się on hermetycznie zamknięty.
Tłuszcz pochodzący z gotowania lub krojenia mięsa oraz woda rozchlapywana podczas mycia naczyń nie pomagają w otwieraniu słoików. Dłonie ślizgają się po zakrętce i odwlekają w czasie moment, kiedy słoik będzie otwarty. W takim przypadku łatwo o frustrację. Jak otworzyć słoik? Odtłuszcz je, np. myjąc pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu, potem wysusz, a na koniec chwyć słoik, używając ściereczki, ręcznika bądź gumowej rękawicy. Równie pomocne może okazać się nałożenie na nakrętkę gumki recepturki, przez co Twoje ręce zyskają większą przyczepność.
Jeśli nie ma w okolicy kogoś, kto dysponuje większą siłą, najskuteczniejszą metodą na otwarcie słoika będzie ta najbardziej oczywista. Spróbuj rozszczelnić pojemnik, uderzając nim kilka razy o twardą powierzchnię. Ustaw słoik w taki sposób, aby zakrętka była ustawiona pod kątem ok. 30° w stosunku do podłoża: kuchennego blatu lub deski do krojenia. Ewentualnie możesz też odwrócić opakowanie i próbować opukać dno słoika otwartą dłonią. Jeżeli podane rozwiązanie nie zadziała, spróbuj podziałać zgodnie z kolejną wskazówką.
Słoik z pysznościami w środku nadal stawia opór? Nalej do garnka wrzącą wodę, włóż do niej słoik i potrzymaj go tam przez parę minut – oczywiście zakrętką do dołu. W ten sposób zmniejszysz podciśnienie, które powstało podczas pasteryzacji i otworzenie słoika stanie się łatwiejsze. Dodatkowo w kontakcie z wysoką temperaturą metalowa pokrywka ulegnie rozszerzeniu, a gumki rozluźnieniu, dzięki czemu łatwiej dostaniesz się do zawartości słoika. Wskazówka: podczas wykonywania tej kuchennej „operacji” naprawdę uważaj na wrzątek.
Nierzadko chcemy wykorzystać słoik ponownie – w ten sposób działamy zgodnie z zasadami zero waste i jesteśmy bardziej eko. Jeśli jednak mamy ich zbyt wiele lub nie boimy się uszkodzenia nakrętki, warto spróbować otworzyć słoik za pomocą tępego noża. Podważenie nakrętki uwolni ciśnienie powstałe w słoiku. Nie używaj zbyt dużo siły, skup się lepiej na precyzyjnym trafieniu w rowki – w przestrzeń między gwintem a wieczkiem. Charakterystyczne „pyknięcie” oznajmi sukces – słoik otworzony! Licz się z tym, że nakrętka, a nawet cały słoik mogą nie nadawać się już do użytku. Opcjonalnie zrób w nim niewielką dziurkę, również za pomocą wspomnianego noża.
Oprócz rzeczy, które mamy pod ręką, czyli noża, miski czy gorącej wody, czasem potrzebna będzie „profesjonalna” pomoc w postaci otwieracza ze sklepu. Mechanizm działania różnych modeli jest w zasadzie podobny i bazuje na zasadzie dźwigni. Zwykle okrągłą obręcz zakłada się na nakrętkę. Później wystarczy ścisnąć i przekręcić dwa wystające elementy. Otwieracze do słoików należą do podstawowego wyposażenia sklepów z artykułami gospodarstwa domowego w dziale z akcesoriami kuchennymi. Ich atutem jest także niska cena.
Wystarczy, że masz gdzieś w domu wytrzymałą taśmę klejącą np. izolacyjną. Urwij spory, około 30-centymetrowy kawałek i przyklej do wieczka słoika. Trzymaj szklany pojemnik mocno w lewej ręce, a przeciwległy koniec taśmy chwyć prawą ręką i pociągnij zdecydowanym ruchem. Wieczko powinno odskoczyć.
W zdecydowanej większości Twoimi sprzymierzeńcami w walce ze zbyt szczelnym słoikiem będą przedmioty codziennego użytku: nóż, gumowa rękawiczka, miska z wrzątkiem czy taśma klejąca. Z ich pomocą otworzysz zarówno słoiki starszego typu (z gumką), jak i popularniejsze, czyli odkręcane (twist off).
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies