Rozmrażanie lodówki – jak zrobić to dobrze? Kuchnia, jako pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, wymaga częstego sprzątania. Czy jednak musimy to robić codziennie, „od sufitu do podłogi”, łącznie ze sprzętami AGD? Niekoniecznie! Dobrym przykładem jest rozmrażanie lodówki, którym warto się zająć raz na kilka miesięcy. Jak rozmrozić lodówkę i gdzie umieścić zamrożone jedzenie? Przeczytaj nasze porady.
Zalegający w lodówce lód to nie tylko kwestia estetyki. Narastająca na ściankach urządzenia lodowa powłoka skraca żywotność lodówki, która nie działa wtedy na 100% swoich możliwości. Nierozmrożony sprzęt zwiększa też zużycie prądu, co generuje większe rachunki. Dodatkowo pozostałości tłuszczu i zabrudzeń z przechowywanych produktów są po prostu niehigieniczne. Dlatego regularne rozmrażanie lodówki jest tak ważne. Sprawdźmy zatem, jak szybko rozmrozić lodówkę No Frost i nie tylko.
Często zastanawiamy się, jak często rozmrażać lodówkę, aby zachować ją w dobrym stanie jak najdłużej. Większość z nas kojarzy starsze modele chłodziarko-zamrażarek, których rozmrażanie zajmowało naprawdę dużo czasu, a nadmiar wody zbierał się w specjalnej szufladzie. Oprócz wypakowania „spożywki” i umycia wnętrza trzeba było wylać z niej wodę. Na szczęście współczesne lodówki są dużo prostsze nie tylko w obsłudze, ale też łatwiej je wyczyścić. Jak często rozmrażać lodówkę? Rób to średnio co 2–3 miesiące, a utrzymasz ją w dobrym stanie.
A co z lodówkami z systemem No Frost, czyli takim, dzięki któremu wilgoć jest odprowadzana na zewnątrz, a na ściankach nie tworzy się szron? To zasługa wentylatorów, które zmniejszają wilgotność. Czy trzeba rozmrażać lodówkę No Frost? Jak to zrobić? Wystarczy pozbyć się zawartości lodówki, odłączyć ją od prądu, umyć, a następnie wytrzeć. Ile trwa rozmrażanie lodówki No Frost? Proces ten nie jest czasochłonny. Wystarczy poświęcić na to kilka godzin i gotowe!. Chłodziarko-zamrażarki z funkcją No Frost wystarczy rozmrażać co 6 miesięcy.
Wiemy już, że jednym z elementów kuchennym porządków jest rozmrażanie lodówki. Co zrobić z jedzeniem podczas tego procesu? Artykuły spożywcze z chłodziarko-zamrażarki należy schować w chłodne miejsce. Jeśli nie masz lodówki turystycznej, która jest idealnym rozwiązaniem, nic się nie martw. Równie dobrze możesz poukładać sery, dżemy czy mięso w miskach (uwaga na ewentualną wodę!) i przykryć je grubszym materiałem np. kocem lub ręcznikiem. W ostateczności sprawdzą się nawet gazety. Produkty przed rozmrożeniem zabezpieczysz też, kiedy zapakujesz je do torby termicznej, która dłużej utrzyma ich niską temperaturę. Zimą wykorzystaj panujące na zewnątrz mrozy.
W sieci można znaleźć wiele „innowacyjnych” porad, dzięki którym lód ze ścianek lodówki zniknie w mgnieniu oka. Znajdziemy wśród nich m.in. triki z użyciem garnka z wrzątkiem, suszarki do włosów, a nawet… żelazka. Doradzamy jednak dużą ostrożność w wykorzystywaniu takich metod. Chłodziarko-zamrażarki to sprzęty dość wrażliwe na wahania temperatury i takie zabiegi mogą skończyć się awarią urządzenia. Nie polecamy też mechanicznego zdrapywania lodu np. za pomocą noża czy kuchennej szpatułki. To prosta droga do porysowanych ścianek. Jedynym bezpiecznym sposobem na szybkie rozmrożenie lodówki wydaje się pozostawienie otwartych drzwiczek. Ta „naturalna” metoda jest najskuteczniejsza.
Wykorzystaj nasze wskazówki i zyskaj pewność, że po rozmrożeniu Twoja lodówka będzie w idealnym stanie.
Podsumowując: chłodziarko-zamrażarki powinno się rozmrażać przynajmniej raz na kwartał, a modele z systemem No Frost raz na pół roku. Wykonanie powyższych kroków zaowocuje większą żywotnością i bezawaryjnym działaniem urządzenia. Nie pomiń żadnego z nich!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies