Odpowiednia temperatura w lodówce oraz panująca w niej wilgotność stworzy doskonałe warunki do przechowywania jedzenia, żeby na dłużej zachowało swoją świeżość. Podręcznikowe wartości skutecznie zahamują rozwój bakterii i innych drobnoustrojów, które bezpośrednio wpływają na to, że żywność zwyczajnie się psuje. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaka temperatura w lodówce jest optymalna zapoznaj się z treścią poniższego poradnika.
Lodówka jest niezbędnym wyposażeniem każdego domu i mieszkania ponieważ pozwala na bezpieczne przechowywanie żywności. Wnętrze urządzenia mogą wypełniać różnorodne produkty – mleko, śmietana, owoce, warzywa, mięsa, wędliny, a także to, co przygotujemy. Wymagania wobec sprzętu są spore, warto więc wiedzieć jaka jest optymalna temperatura w lodówce, by dobrze spełniała swoją funkcję i się nie psuła.
Niezależnie od tego czy posiadasz stary model lodówki, czy bardziej nowoczesne lodówki bezszronowe temperatura w ich wnętrzu powinna być taka sama. Jaka temperatura w lodówce No Frost będzie optymalna dla przechowywanej w niej żywności? Powinna mieścić się w granicach 0-5 st. C, przy czym nie powinna przekraczać żadnej z podanych wartości.
Warunki, jakie stwarza temperatura utrzymująca się na poziomie 0 st. C są początkiem procesu zamarzania wody, to jest jej przechodzenia ze stanu ciekłego w stały. W takiej aurze produkty, które znajdują się w lodówce zaczną zamarzać, a na ściankach urządzenia może pojawić się prawdziwy lód, który zaburzy pracę całego urządzenia. Zbyt wysoka temperatura w lodówce - na poziomie 5 st. C i więcej nie będzie skutecznie chronić żywności przed pojawianiem się bakterii i szybszą utratą świeżości.
Odpowiednia konfiguracja lodówki to jedno, ale żeby stale utrzymywała ona jedną wartość temperatury należy wiedzieć, jak o to dbać. Okazuje się bowiem, że nasze nawyki oraz sposób w jaki przechowujemy jedzenie ma niebagatelne znaczenie dla panujących w niej warunków. Co należy zrobić, by temperatura w lodówce była stała? Oto kilka wskazówek.
Jeśli masz nawyk kupowania produktów na zapas, a potem upychania wszystkiego w lodówce w obawie przed zepsuciem nie robisz nic dobrego. Przepełnione półki chłodziarki sprawiają, że zimne powietrze nie ma możliwości swobodnego przemieszczania się po jej wnętrzu, przez co temperatura waha się i nie utrzymuje stałej wartości.
Złym nawykiem jest wkładanie do lodówki garnka jeszcze ciepłej zupy, galaretek czy ciast, które chcemy szybciej schłodzić. Parujące jedzenie sprawia, że temperatura w lodówce niebezpiecznie rośnie, a sama chłodziarka nie spełnia należycie swojej funkcji. Przed włożeniem jedzenia należy dać im ostygnąć i osiągnąć temperaturę otoczenia.
Robisz porządek w lodówce i układasz jedzenie wzdłuż tylnej ścianki urządzenia? To błąd. Właśnie tam prowadzi trasa przemieszczania się chłodnego powietrza, którą w ten sposób możemy zaburzyć.
Jeśli zależy Ci na tym, by odpowiednio przechowywać jedzenie warto zgłębić wiedzę na temat budowy lodówki i przeznaczenia poszczególnych jej części. Może o tym nie wiesz, ale nie wystarczy wrzucić jedzenia do chłodziarki, żeby zachowało swoją świeżość na dłużej. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia lokalizacja poszczególnych produktów. Gdzie przechowywać warzywa, a gdzie nabiał lub mięso?
Na najwyższym piętrze lodówki panuje zazwyczaj najwyższa temperatura, ponieważ cały mechanizm chłodzący umieszczony jest niżej. Najlepiej przechowywać tam produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Należą do nich na przykład konfitury.
Najbardziej neutralna część każdej lodówki. Dobre miejsce do przechowywania nabiału, serów czy na przykład wędliny.
Na dnie większości lodówek znajdują się specjalne pojemniki do przechowywania warzyw i owoców. Właśnie w tej strefie będą czuły się najlepiej i nie stracą szybko swoich właściwości odżywczych i smakowych.
Przechowuj tam produkty, które wymagają jedynie lekkiego schładzania. To dobre miejsce na różne napoje czy koncentraty. Pamiętaj, że w wyniku częstego otwierania właśnie drzwi lodówki najbardziej odczuwają zmianę temperatury.
Wiesz już, jaka powinna być temperatura w lodówce. Warto więc dowiedzieć się też, ile stopni powinien wyświetlać termometr w zamrażarce. Przyjmuje się, że wartość ta powinna utrzymywać się na poziomie -18 st. C. Niższe temperatury niepotrzebnie zwiększą pobór energii urządzenia, a wyższe mogą nie hamować tak skutecznie rozwoju bakterii.
W nowych modelach lodówek znajdziemy doskonałe udogodnienie do przechowywania szczególnie wrażliwych produktów w postaci komory zero. Jak sama nazwa wskazuje jest to miejsce, w którym temperatura stale utrzymuje się na poziomie 0 st. C. Właśnie takie warunki są najlepsze dla produktów o krótkim terminie ważności, a zwłaszcza owoców morza, ryb czy różnych mięs.
Wiesz już, jaka optymalna temperatura powinna być w lodówce i jak przechowywać w niej produkty, by urządzenie dobrze spełniało swoją funkcję. To świetnie! Sprawdź też, co warto w niej mieć, by zawsze być gotowym na przygotowanie zdrowego posiłki. Przeczytaj krótki poradnik o tym, jak zrobić listę zakupów co warto mieć w lodówce.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies