Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Wielkanocny stół to nie tylko aromatyczne potrawy przygotowane z rodzinnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. To także świąteczne wypieki, a wśród nich babki, mazurki, makowce, keksy i serniki. Poniżej można znaleźć najlepsze ciasta na Wielkanoc, których tradycyjnemu smakowi nie sposób się oprzeć. Przygotowanie wielu z nich nie stanowi dużego wyzwania, niektóre jednak wymagają sporo pracy. Zacznijmy od cieszących się największą popularnością wielkanocnych słodkości. A mianowicie...Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Pyszna babka wielkanocna w różnych odsłonach

Od lat obecna na polskich, świątecznych stołach. Dawniej jej przygotowanie było obowiązkiem gospodyni domu. Nieudany wypiek czynił z niej w oczach gości słabą kucharkę. W sieci oraz książkach kucharskich możemy znaleźć całe mnóstwo przepisów na apetyczne baby wielkanocne. W tradycyjnej odsłonie babka przygotowywana jest na bazie drożdży, jednak propozycji jej przyrządzenia jest dużo więcej. Orzechowe, cytrynowe, pomarańczowe czy czekoladowe babki wielkanocne to tylko niektóre z nich. W wielu domach pieczone są babki marmurkowe, składające się z jasnej i ciemnej części, co zapewnia im efektowny, apetyczny wygląd. Udana babka jest lekka, puszysta i nieco wilgotna. Jej powierzchnię można pokryć lukrem lub czekoladą, lecz nawet bez polewy jej smak z pewnością nas zachwyci.

Mazurki wielkanocne – świąteczna słodycz

Niewielkie, ale bardzo słodkie mazurki to prawdziwy przysmak dla miłośników wielkanocnych wypieków. Powstają w naszych kuchniach wyłącznie w czasie Wielkanocy, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowymi. Mazurki wielkanocne swój smak zawdzięczają wyjątkowej masie. Do najbardziej popularnych smaków należą:

  • pomarańczowy,
  • kajmakowy,
  • czekoladowy.

Często wzbogacone bakaliami lub pokryte słodkim lukrem, wyróżniają się cienkim spodem, który z reguły powstaje z kruchego ciasta. Mazurki uznaje się za najlepsze ciasta na Wielkanoc nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak i efektowny wygląd, ale też z powodu ich niewymagającego przygotowania. W przeciwieństwie do babki, mazurki wielkanocne niemal zawsze się udają. Po ich upieczeniu i przyrządzeniu masy, warto poświęcić kilka chwil na dekorację ciasta. Można w tym celu zastosować bakalie, kandyzowane owoce, marcepan lub lukier. Wiele osób korzysta także z gotowych, dostępnych m.in. w sklepach Carrefour cukrowych ozdób takich jak perełki, figurki czy kwiaty.

Wielkanocne makowce – wypieki dla zaawansowanych

Wielkanoc to czas, gdy przyroda budzi się do życia. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że chętnie zdobimy swoje domy kwiatami, by podkreślić świąteczny nastrój. Na wielkanocnym stole umieszczamy żonkile, tulipany, narcyzy, krokusy i lilie. Te ostatnie stanowią symbol nowego życia i są doskonałym wyborem na wielkanocną dekorację. Możemy zdecydować się na kwiaty cięte, odpowiednie do wazonu, lub z cebulką, umieszczone w niewielkich, często efektownych doniczkach. Postawione na parapecPrzygotowanie tradycyjnego makowca wymaga sporo pracy oraz doświadczenia, dlatego początkującym kucharkom i kucharzom może sprawić kłopot. Na szczęście, w sieci można znaleźć mnóstwo inspiracji i przepisów na uproszczone wersje tego świątecznego wypieku. Wielkanocne makowce od dawna uznawane są za symbol obfitości oraz dostatku. Aby sprowadzić je do domu, stawiano ciasto na świątecznym stole. Dziś upieczenie makowca nie jest już tak czasochłonne ze względu na mak, którego nie musimy przygotowywać. W sklepach Carrefour możemy kupić ten produkt w postaci gotowej do spożycia. Tradycyjne wielkanocne makowce mają oszałamiający zapach oraz wyśmienity smak. Dużą popularnością cieszą się także makowce po japońsku, przygotowywane z dodatkiem jabłek.

Serniki wielkanocne – nie tylko dla łasuchów

Wśród najlepszych ciast na Wielkanoc nie mogło zabraknąć sernika. Ten wypiek kochają wszyscy, zarówno ci, którzy na co dzień stronią od słodkiego, jak i miłośnicy słodkości w każdym wydaniu. Wielkanocne serniki to bogactwo przepisów, a wśród nich znajdują się pomysły na ciasta na zimno, z dodatkiem czekolady, przekładane, z musem, biszkoptami oraz wiele innych. Lekkie i smaczne, nie wymagają wiele pracy. W klasycznej odsłonie wielkanocny sernik posiada w swoim składzie bakalie, a w wersji krakowskiej przyrządzany jest na kruchym spodzie. W wielu domach jednak podczas świąt powstają serniki z galaretką i owocami, które kuszą kolorem. Smak wielkanocnego sernika w dużym stopniu uzależniony jest od rodzaju zastosowanego twarogu. Dawniej stosowano ser wiejski, który wcześniej kilkakrotnie mielono. Dziś mamy więcej możliwości. Do pieczenia serników stosujemy nie tylko polski twaróg, ale też włoski ser ricotta lub mascarpone.

Pascha wielkanocna – deser o długiej tradycji

Tradycja przygotowywania paschy przywędrowała do nas z Rosji. Przyrządza się ją tylko w okresie wielkanocnym, a jej główne składniki to twaróg, cukier, masło, jajka, wanilia i bakalie. Pascha wielkanocna stanowi zimny deser i nie wymaga czasochłonnych przygotowań. Wystarczy wymieszać twaróg z masłem, żółtka ubić z cukrem i wanilią, połączyć składniki, dodać bakalie i wymieszać. Tak przygotowana pascha wielkanocna powinna zostać przełożona na wyścielone gazą sito i odpowiednio obciążona. Po 48 h spędzonych w lodówce przekładamy ją na talerz, dekorujemy i gotowe!

Bogactwo wyboru

Poza wymienionymi wypiekami, na Wielkanoc często przygotowuje się ciasta drożdżowe w formie wianuszków lub świątecznej chałki, a także bakaliowe keksy o niesamowitym smaku. Wiele osób stawia także na wielkanocnych stołach karpatki, tarty budyniowe lub czekoladowe oraz słodkie babeczki. Dostępne w internecie przepisu umożliwiają stworzenie wymarzonego ciasta od postaw - wszystkie niezbędne produkty spożywcze, a także propozycje gotowych ciast, znajdziesz w sklepie Carrefour!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu