Wielkanocne menu kojarzy się przede wszystkim z żurkiem na zakwasie, gotowanymi jajkami i mazurkiem. Zastanawiasz się, jak urozmaicić klasyczne dania i przygotować nietypowe potrawy wielkanocne? Połącz tradycję z nowoczesnością i zaskocz swoich gości zorganizowanym wielkanocnym śniadaniem!
W wielu polskich domach na wielkanocnym stole pojawia się tradycyjny wołowy tatar. Nie każdy jednak przepada za surowym mięsem… Idealną wegetariańską alternatywą dla klasycznej wersji przekąski może być wiosenny tatar jajeczny, składający się oczywiście z jajek, cebuli, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego, majonezu, szczypiorku i żytniego chleba. Tatar możesz przygotować także z łososia, tuńczyka czy pstrąga.
Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? Jeżeli lubisz klasyczną wersję z majonezem – świetnie! Jeśli zależy ci na przyrządzenia nietypowych potraw wielkanocnych na bazie jajek, sprawdź przepis na muffinki jajeczne z papryką, cukinią i kozim serem. Są pyszne, zdrowe i pożywne, a do tego łatwe i szybkie w wykonaniu.
Wielbicielom innowacyjnych rozwiązań z pewnością przypadną do gustu również jajka zapiekane w awokado, a weganie docenią unikatowy smak awokado faszerowanego bezjajeczną pastą z tofu i ciecierzycy.
Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkiej Nocy bez jajek faszerowanych. Klasyczna wersja tego przysmaku obejmuje wydrążenie żółtek ugotowanego jaja, utarcie ich z majonezem, musztardą, solą i pieprzem i udekorowanie szczypiorkiem.
Jeśli zależy ci na mniej tradycyjnych rozwiązaniach, postaw na jajka faszerowane łososiem i koperkiem. Przygotowanie „nadzienia” jest bardzo proste – wystarczy upiec łososia, rozdrobnić go na pastę i dodać do niej majonez, koperek oraz przyprawy. Proste i szybkie w przygotowaniu są także jajka faszerowane szynką.
Kolejną nietypową przekąską na wielkanocne śniadanie są jajka z kozim serem i łososiem. To dobra opcja dla wielbicieli intensywnych i niecodziennych smaków.
Propozycja idealna (nie tylko) dla wegetarian to jajka faszerowane serem cheddar, cukinią, orzechami włoskimi i świeżymi ziołami oraz smażone w skorupkach – udekorowane kiełkami buraka.
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Przyrządź kolorowe jajka faszerowane pastą chrzanową! Z pewnością zaciekawią nie tylko maluchów, ale i dorosłych.
Klasyczny polski żurek to ten z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Inną wartą polecenia wersją jest żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku. Jeśli ty lub którykolwiek z domowników lub gości nie jecie mięsa, przygotuj wegetariański żurek z pieczonymi ziemniakami i jajkiem.
Wielkanocny mazurek kajmakowy na kruchym spodzie to klasyk nad klasykami, jeśli chodzi o ciasta wielkanocne. Chcesz przełamać tradycję? Zaserwuj bliskim słodko-kwaśny mazurek pomarańczowy z polewą z białej czekolady lub jaglaną wersję tego wielkanocnego wypieku!
Bez względu na to, czy na twoim stole będą królować tradycyjne dania czy nietypowe potrawy wielkanocne – zadbaj o jakość składników wykorzystywanych do ich przygotowania. Zwróć uwagę, aby na liście zakupów na wielkanoc znalazły się m.in. jaja z chowu ekologicznego z „Euroliściem” – znakiem ekologicznym, przyznawanym przez Komisję Europejską.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies