Często słyszy się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie należy go pomijać. Powinno być ono nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Co zrobić na śniadanie, aby dostarczyć organizmowi energii i drogocennych składników odżywczych, a przy tym smacznie zacząć dzień? Podpowiadamy przepisy na wyjątkowe śniadanie!
Liczne badania wskazują, że spożywanie śniadań pozytywnie wpływa na koncentrację, zdolność zapamiętywania i uczenia się, a także na rozwój intelektualny. Warto mieć również na uwadze fakt, iż osoby wychodzące z domów bez śniadań często spożywają kolejne posiłki większe i bardziej kaloryczne – tymczasem zgodnie z zaleceniami ekspertów ds. zdrowego żywienia lepiej jeść mniej, a częściej.[1]
Od tego, co zjesz rano, w dużej mierze zależy twoje samopoczucie w ciągu dnia. Pełnowartościowe śniadanie dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto więc każdego dnia zastanowić się, co zrobić na śniadanie, aby dobrze rozpocząć dzień, zapewnić sobie energię na wiele godzin i nie sięgać po niezdrowe przekąski. Przygotowując śniadanie pamiętaj, że powinno stanowić około 25-30% całodziennej diety. Czyli ile kalorii na śniadanie warto spożywać? Przy diecie 2000 kcal powinno ono dostarczać 500-600 kcal.[2]
Należy mieć na uwadze fakt, iż błędem jest nie tylko pomijanie śniadań, ale także jego zbyt późne spożywanie. Pierwszy posiłek należy skonsumować do 2 godzin po wstaniu z łóżka. Najlepiej poprzedzić go wypiciem szklanki wody zaraz po przebudzeniu – pobudzi jelita do działania, wspomoże prawidłowe trawienie oraz pomoże pozbyć się toksyn nagromadzonych w nocy.
Śniadanie warto oprzeć na jajkach – zawierają dużo białka i zdrowych tłuszczów, mało kalorii i węglowodanów, a ich spożycie zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.
Królem jajecznych śniadań jest bez wątpienia omlet. Jeśli wolisz słone propozycje – omlet ze szpinakiem, serem feta i awokado będzie idealny dla ciebie. Jeżeli natomiast przedkładasz słodkie śniadania nad wytrawne, przygotuj dla siebie i domowników puszyste omlety kokosowe z owocami.
Świetnym pomysłem na śniadanie z jajek jest szakszuka z pomidorami i kiełbasą chłopską. Do jej przygotowania potrzebne będą – oprócz wspomnianych, głównych składników – warzywa: cebula, czosnek, papryka, papryczka chilli, liście pietruszki i oliwa z oliwek. Jeżeli jesteś na diecie wykluczającej mięso lub nie przepadasz za mięsnymi śniadaniami, wyklucz z przepisu kiełbasę – szakszuka będzie pyszna także na diecie wege!
Co jeszcze zrobić na śniadanie z jajek? Babeczki! Jajeczne muffinki z szynką i pomidorami czy kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Wiele osób rano stawia na ciepłe, aromatyczne śniadania. Pełnowartościowy, aromatyczny posiłek zaspokoi poranny głód, a także rozgrzeje organizm – co jest szczególnie istotne zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Co więc zrobić na śniadanie zamiast zwykłych kanapek? Zwróć uwagę na nasze przepisy na tosty z karmelizowaną dynią, twarożkiem i orzechami oraz grillowane kanapki z pieczoną piersią z indyka, camembertem, żurawiną i roszponką.
Idealną propozycją szybkiego śniadania na ciepło jest również owsianka – na wodzie lub mleku. Płatki owsiane to bogactwo wielu składników odżywczych. Ziarno owsa zawiera dużo białka, aminokwasy, witaminy: B1, B5, B6, E i minerały: selen magnez, potas. Płatki owsiane są także źródłem przyswajalnych węglowodanów złożonych, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owsianka jest więc fantastycznym pomysłem na śniadanie – jest zdrowa, pyszna, pożywna, a dodatkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Możesz przyrządzić ją na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami. Sprawdź naszą propozycję nieziemskiej owsianki – na mleku migdałowym, z jabłkiem, cytryną, cynamonem, miodem i migdałami, a także rozgrzewającą owsiankę ze śliwkami, cynamonem, płatkami kokosowymi i orzechami. Połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych wpływa na lepsze wykorzystywanie białka znajdującego się w zbożach. Warto również podkreślić, że orzechy, pestki i siemię lniane są doskonałym, polecanym przez ekspertów, dodatkiem do śniadania, ponieważ charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.[3] Owsianka to doskonały pomysł na smaczne i pełnowartościowe śniadanie w wersji fit.
Wielbiciele wytrawnych śniadań na ciepło z pewnością zasmakują także w szpinakowych gofrach, a zwolennicy porannych posiłków na słodko w pełnoziarnistych placuszkach z owocami. To zdrowe i sycące propozycje, idealne dla małych i dużych!
Przedstawione pomysły na śniadania zapewnią odpowiednią podaż energii, białka i innych składników odżywczych. To propozycje idealne dla dorosłych i dzieci, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Nie zastanawiaj się już, co zrobisz na śniadanie – skorzystaj z naszych przepisów na zdrowy i smaczny początek dnia!
[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/sniadanie-----dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia-
[2] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/sniadanie-----dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia-
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/sniadanie-----dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia-
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies