Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków – z niecierpliwością wyczekują ich zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz spożywać je solo, dodawać do różnorodnych dań, a także tworzyć z nich rozmaite koktajle, smoothies i desery. Sezon na truskawki zaczyna się w maju i trwa zazwyczaj do końca lipca. Warto jeść je jak najczęściej, gdyż są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sprawdź nasze inspirujące przepisy na dania i desery z truskawek!
Truskawki są bogate w witaminy, takie jak: C, E, K i z grupy B. Dodatkowo zawierają wiele minerałów, m.in.: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk. Są również źródłem cennych aminokwasów, polifenoli oraz błonnika. Truskawki regularnie spożywane mogą obniżać poziom cholesterolu LDL, wykazywać działanie antynowotworowe, a także oczyszczać i odkwaszać organizm. Warto wspomnieć, iż dzięki zawartości antyoksydantów owoce te mogą jednocześnie opóźniać procesy starzenia się skóry.
Polskie sezonowe truskawki doskonale smakują solo. Wielbiciele tych owoców doceniają także ich obecność w różnego rodzaju deserach. Latem wspaniale sprawdzi się galaretka z owocami oraz lekka panna cotta z truskawkami. Idealnym dopełnieniem obiadu mogą być także mini serniczki z truskawkami, nektarynkami i kruszonką migdałową, orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką czy deser z kaszy jaglanej na mleku z truskawkami.
Truskawki mogą być nie tylko składnikiem deserów, ale także przystawek, sosów i dań obiadowych. Fantastyczną propozycją na obiad jest filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym. Sos wspaniale podkreśli smak drobiu i doda daniu oryginalności. Idealną opcją na letni mogą być także pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną i truskawkami – nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Domowników i gości z pewnością zaskoczysz, podając im chłodnik arbuzowy z truskawkami i serem feta – pyszny, zdrowy i ekstremalnie orzeźwiający.
Truskawki, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, mogą służyć również urodzie. Ekstrakt z tych owoców wykazuje działanie odżywcze, ujędrniające, a dzięki zawartości kwasu salicylowego – również lekko złuszczające i zwężające pory. Kosmetyki z truskawkami przy regularnym stosowaniu mogą rozjaśniać przebarwienia oraz wzmacniać ścianki naczyń krwionośnych. Jednocześnie pięknie pachną i pobudzają zmysły. Z tych powodów truskawki są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym – występują w różnego rodzaju peelingach, kremach, maskach, serach i odżywkach do włosów. Jeśli lubisz naturalne kosmetyki DIY, przygotuj samodzielnie maseczkę rozświetlającą – z truskawek, soku z cytryny i jogurtu naturalnego czy peeling – na bazie truskawek, brązowego cukru, oliwy z oliwek i miodu.
Jak widzisz, truskawki możesz jeść solo, dodawać je do różnorodnych dań i deserów, a także nakładać na ciało i twarz. Oprócz tego, że są pyszne, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. W trakcie truskawkowego sezonu zadbaj o to, aby codziennie zjeść porcję świeżych i wartościowych owoców lub zastąpić owocami słodycze. Dodatkowo wzmocnij swoją codzienną pielęgnację, dodając do niej produkty zawierające truskawki lub ekstrakt z tych czerwonych, pełnowartościowych owoców.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies