Makaron nitki to jeden z najpopularniejszych rodzajów dostępnych makaronów. Jak sama nazwa wskazuje są to bardzo drobno pocięte paseczki makaronu, które używa się w kuchni głównie jako dodatek do różnego rodzaju zup, a w szczególności rosołu. Jakie jeszcze zastosowanie ma makaron nitki? Jak dobrze go ugotować? Istnieje wiele ciekawych sposobów.
Makaron typu nitki to bardzo uniwersalny składnik wielu zup, ale też innych dań. Doskonale smakuje, pięknie się prezentuje i jest sycący. Lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli w każdym wieku, bo jest po prostu ponadczasowy. Najczęściej stosuje się makaron nitki do rosołu choć wcale nie oznacza, że jest to jego jedyna odsłona. Makaron typu nitki może mieć formę pojedynczych niteczek lub gniazd. Najpopularniejszą i najczęściej wybieraną wersją jest makaron nitki w wersji 5. jajecznej. Popularne są również nitki grubsze. Makaron tego typu po prostu zawsze smakuje doskonale!
Po ugotowaniu dobrze przygotowany makaron cienkie nitki nie powinien się sklejać. Idealnie jeśli zachowa elastyczną konsystencję i będzie lekko pulchny. Tak przygotowany będzie wręcz rozpływał się w ustach. Jak odpowiednio go przygotować? Przed gotowaniem makaronu najlepiej zawsze dokładnie zapoznać się z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu. Surowe nitki zazwyczaj należy wsypać do gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Gotowy makaron nitki trzeba odcedzić i podawać z ulubioną zupą.
Makaron typu nitki wielu osobom kojarzy się z pysznym rosołem. Słusznie, bo jest on nieodłącznym składnikiem tej zupy. Śmiało można podawać go również z polską pomidorową – sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca. Nitki makaronu mogą stanowić dobrą bazę dla zapiekanki z kurczakiem i warzywami lub być dodatkiem dla smażonej wołowiny z warzywami po chińsku. Cienkie nitki makaronu dobrze jest wykorzystać do sałatek. Podany w odpowiednich proporcjach nie zdominuje ich smaku, a ciekawie go wzbogaci. Makaron grube nitki dobrze odnajdzie się w różnego rodzaju zupach krem, jak na przykład aromatyczny krem z borowików czy pieczonej cebuli.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies