0,066 kg
140,76 zł/1 kg
0,33 kg
26,03 zł/1 kg
Mozzarella do popularny ser podpuszczkowy, który przywędrował do naszego kraju z południowych Włoch. W wersji oryginalnej wytwarza się ją z mleka bawolego, choć obecnie dostępna jest również szeroka oferta smacznej mozzarelli na bazie mleka krowiego. Ser mozzarella wyróżnia śnieżnobiały kolor i bardzo delikatny, a przy tym pyszny smak. W sklepach dostępna jest głównie mozzarella kulki w zalewie, choć z powodzeniem powinniśmy znaleźć również ten ser w innych postaciach. Ser mozzarella to idealny dodatek do pizzy, zapiekanek czy sałatek. Jej zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie.
Oryginalny włoski ser mozzarella występuje w postaci elastycznej kuli zanurzonej w zalewie, o dość włóknistej strukturze. Taka forma sera może przyjmować postać jednej dużej kuli lub kilku małych – idealnych do sałatek. Wielbiciele mozzarelli często kupują też ser mozzarella w kostce. Można pokroić go w plasterki i wyłożyć jako przekąskę na desce serów lub zetrzeć na tarce i dodać do zapiekanki. W przypadku dań pieczonych lub pizzy doskonale sprawdzi się mozzarella tarta. Pakowana w strunowe woreczki posłuży dłużej i będzie można wygodnie z niej korzystać.
Mozzarella to ser, który wyróżnia wiele cennych właściwości odżywczych. Jakich? To cenne źródło pełnowartościowego białka, które stanowi jeden z głównych składników budulcowych całego organizmu. Jest bogata w witaminy z grupy B, A, D oraz E. Posiada także składniki, takie jak selen, fosfor czy potas. Jedna porcja włoskiej mozzarelli dostarcza do organizmu kwasy omega 3 i omega 6.
Ser mozzarella w związku z włoskim pochodzeniem większość z nas kojarzy głównie z pizzą. Słusznie, ponieważ jest on jej częstym dodatkiem. Niemniej mozzarella wykorzystywana jest także do przygotowywania wielu innych dań, a nawet deserów. Mozzarella twarda, starta na tarce świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie smaku pysznych zapiekanek. Mozzarella kulka to z kolei niezastąpiony dodatek świeżych sałatek z dodatkiem zielonej sałaty i aromatycznych pomidorków koktajlowych. Mozzarella kulka w zalewie posłuży do przyrządzenia pysznego carpaccio z dodatkiem czerwonych buraków i pestek słonecznika. Z powodzeniem można wykorzystywać ją również jako składnik makaronów. Ile kosztuje mozzarella? Cena produktu różni się w zależności od pojemności opakowania oraz formy sera.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies