Mozzarella

8
95
 

0,1 kg

89,50 zł/1 kg

11
09
 

0,2 kg

55,45 zł/1 kg

6
35
 

0,125 kg

50,80 zł/1 kg

13
09
 

0,2 kg

65,45 zł/1 kg

11
19
 

0,15 kg

74,60 zł/1 kg

5
09
 

0,045 kg

113,11 zł/1 kg

9
75
 

0,066 kg

147,73 zł/1 kg

6
35
 

0,125 kg

50,80 zł/1 kg

3
85
 

0,125 kg

30,80 zł/1 kg

9
85
 

0,15 kg

65,67 zł/1 kg

5
45
 

0,125 kg

43,60 zł/1 kg

10
19
 

0,15 kg

67,93 zł/1 kg

9
05
 

0,33 kg

27,42 zł/1 kg

6
69
 

0,15 kg

44,60 zł/1 kg

4
29
 

0,035 kg

122,57 zł/1 kg

11
79
 

0,2 kg

58,95 zł/1 kg

5
95
 

0,125 kg

47,60 zł/1 kg

6
99
 

0,15 kg

46,60 zł/1 kg

6
65
 
7,39 zł cena sprzed obniżki

0,15 kg

44,33 zł/1 kg

3
39
 

0,125 kg

27,12 zł/1 kg

13
99
 

0,22 kg

63,59 zł/1 kg

16
59
 

0,15 kg

110,60 zł/1 kg

13
79
 

0,2 kg

68,95 zł/1 kg

16
89
 

0,3 kg

56,30 zł/1 kg

11
79
 

0,2 kg

58,95 zł/1 kg

7
49
 
8,09 zł cena sprzed obniżki

0,15 kg

49,93 zł/1 kg

5
65
 

0,236 kg

23,94 zł/1 kg

Mozzarella – włoski ser o wyjątkowo delikatnym smaku

Mozzarella do popularny ser podpuszczkowy, który przywędrował do naszego kraju z południowych Włoch. W wersji oryginalnej wytwarza się ją z mleka bawolego, choć obecnie dostępna jest również szeroka oferta smacznej mozzarelli na bazie mleka krowiego. Ser mozzarella wyróżnia śnieżnobiały kolor i bardzo delikatny, a przy tym pyszny smak. W sklepach dostępna jest głównie mozzarella kulki w zalewie, choć z powodzeniem powinniśmy znaleźć również ten ser w innych postaciach. Ser mozzarella to idealny dodatek do pizzy, zapiekanek czy sałatek. Jej zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie.

Rodzaje serów mozzarella

Oryginalny włoski ser mozzarella występuje w postaci elastycznej kuli zanurzonej w zalewie, o dość włóknistej strukturze. Taka forma sera może przyjmować postać jednej dużej kuli lub kilku małych – idealnych do sałatek. Wielbiciele mozzarelli często kupują też ser mozzarella w kostce. Można pokroić go w plasterki i wyłożyć jako przekąskę na desce serów lub zetrzeć na tarce i dodać do zapiekanki. W przypadku dań pieczonych lub pizzy doskonale sprawdzi się mozzarella tarta. Pakowana w strunowe woreczki posłuży dłużej i będzie można wygodnie z niej korzystać.

Aksamitny ser mozzarella i jego właściwości odżywcze

Mozzarella to ser, który wyróżnia wiele cennych właściwości odżywczych. Jakich? To cenne źródło pełnowartościowego białka, które stanowi jeden z głównych składników budulcowych całego organizmu. Jest bogata w witaminy z grupy B, A, D oraz E. Posiada także składniki, takie jak selen, fosfor czy potas. Jedna porcja włoskiej mozzarelli dostarcza do organizmu kwasy omega 3 i omega 6.

Ser mozzarella w kuchni – szerokie zastosowanie

Ser mozzarella w związku z włoskim pochodzeniem większość z nas kojarzy głównie z pizzą. Słusznie, ponieważ jest on jej częstym dodatkiem. Niemniej mozzarella wykorzystywana jest także do przygotowywania wielu innych dań, a nawet deserów. Mozzarella twarda, starta na tarce świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie smaku pysznych zapiekanek. Mozzarella kulka to z kolei niezastąpiony dodatek świeżych sałatek z dodatkiem zielonej sałaty i aromatycznych pomidorków koktajlowych. Mozzarella kulka w zalewie posłuży do przyrządzenia pysznego carpaccio z dodatkiem czerwonych buraków i pestek słonecznika. Z powodzeniem można wykorzystywać ją również jako składnik makaronów. Ile kosztuje mozzarella? Cena produktu różni się w zależności od pojemności opakowania oraz formy sera.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu