z 1
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Spośród rozmaitych mąk dostępnych na sklepowych półkach, to właśnie mąka tortowa jest królową wypieków. Jest to odmiana mąki pszennej o specjalnych właściwościach, które sprawiają, że biszkopty i ciasta stają się niezwykle pulchne i delikatne. W porównaniu do klasycznej mąki pszennej, mąka tortowa cechuje się niższą zawartością białka. Jakie właściwości ma mąka tortowa i jak wykorzystać ją w kuchni?
Żeby lepiej poznać mąkę tortową, warto zagłębić się w proces jej produkcji. Finalny produkt jest wynikiem procesu bardzo starannego przetwarzania uprzednio wyselekcjonowanych ziaren pszenicy, które muszą spełniać wysokie standardy jakości. Ziarna są dokładnie oczyszczane, a następnie nawilżane (kondycjonowane), co ułatwia ich dokładne zmielenie. Ostatnim etapem procesu produkcyjnego jest bardzo dokładne przesiewanie, pozwalające oddzielić drobny mączny pyłek od fragmentów ziaren. Finalnym produktem jest niezwykle delikatna mąka o jednolitej teksturze.
Tortowa mąka jest o wiele bardziej delikatna niż klasyczna mąka pszenna. Wartość 450 jest oznaką ilości składników mineralnych w 100 g produktu. Jest to mąka bardzo oczyszczona. Mimo to zawiera spore ilości błonnika – składnika, który bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, wspiera odchudzanie i pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi. Produkt bogaty jest w żelazo i wapń, jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Warto też wiedzieć, że tortowa mąka jest bogata w węglowodany. Stanowi więc dobre źródło energii.
Mąka tortowa znajduje główne zastosowanie w cukiernictwie, a dokładniej w wypiekach puszystych i delikatnych biszkoptów oraz tortów. Z jej użyciem z pewnością przygotujesz również wyśmienite gofry, naleśniki i placki, które możesz zaserwować w towarzystwie ulubionej konfitury, bitej śmietany czy świeżych owoców.
Doświadczone gospodynie stosują mąkę tortową podczas wyrobu pierogów. Dzięki niej ciasto jest elastyczne i delikatnie, a przy tym doskonale spina farsz. Z powodzeniem stosuje się ją również w celu zagęszczenia różnego rodzaju sosów oraz zup. Dzięki dobrej jakości mące tortowej większość dań zyska pożądaną konsystencję i smak.
Gdzie dostępna jest mąka tortowa? Sklep Carrefour posiada szeroki wybór tego rodzaju mąki od różnych producentów. Ile kosztuje mąka tortowa? Cena produktu waha się w zależności od pojemności opakowania oraz samego wytwórcy. Zakup kilogramowego opakowania mąki z pewnością nie wyniesie więcej niż 10 zł.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies