Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Ci z nas, którzy do tej pory nie próbowali dań z podrobami, mogą zastanawiać się: co właściwie daje ich spożywanie? Choć można byłoby uznać je za odpad, wbrew pozorom podroby zawierają wiele cennych składników odżywczych – od wysokiej zawartości białka po niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu żelazo. Inną zaletą kupowania podrobów jest dosyć niska cena w porównaniu do innych rodzajów mięs dostępnych w sklepach. Jeśli rozważasz stworzenie budżetowego jadłospisu na najbliższy czas, włączenie do niego podrobów może się okazać świetnym pomysłem.
Spośród wszystkich gatunków podrobów Polacy najchętniej sięgają po podroby wołowe. Cena tego produktu mięsnego jest niewysoka, a zastosowań w kuchni – wiele. Najpopularniejszym z nich są flaczki – ta wyśmienita, dobrze doprawiona zupa sprawdza się dobrze zarówno na co dzień, jak i bardziej odświętne okazje, na które przygotowujemy kilkudaniowy obiad. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować na bazie wody bulion z flaczków, opalonej cebuli, włoszczyzny i przypraw. Kromka świeżego chleba będzie idealnym zwieńczeniem zupy!
Równie pyszny sposób na wykorzystanie wołowych podrobów (głównie wątróbki) to dobrze nam znany pasztet o konsystencji idealnej do posmarowania nim pieczywa. Możesz wykorzystać w nim różne gatunki mięsa, a jego smak stanie się jeszcze bogatszy. Jeśli ciekawią cię kuchnie świata, zainteresuj się innymi przepisami na pasztet z podrobów, np. francuskie foie gras i terrinę.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies