Cofnij do
Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Tradycja serowarska sięga wielu stuleci wstecz i przez ten czas różne regiony wyspecjalizowały się w produkcji określonych gatunków sera. Co zrozumiałe, do ich produkcji wykorzystuje się głównie ten rodzaj mleka, który jest w danym miejscu najpowszechniejszy, dlatego w Polsce przeważają sery z mleka krowiego, podczas gdy na przykład w Grecji większość to sery owcze bądź kozie. Z szeroką ofertą takich produktów można się zapoznać w kategorii „kawałki, regionalne, specjały” na carrefour.pl
Sery wytwarza się w niemal każdym zakątku świata, i choć metody produkcji są z grubsza podobne, to jednak jest różnica nie tylko w rodzaju mleka, ale też procesie fermentacji, dojrzewania czy stosowania specjalnych gatunków pleśni wzbogacających smak. To sprawia, że sery regionalne zyskują swój unikalny charakter, co odróżnia je od innych gatunków. Niektóre sery mogą być produkowane wyłącznie w określonych regionach serowarskich. Wolno oczywiście takie rodzaje sera wytwarzać w innych miejscach, tyle że nie mają one prawa do używania oryginalnej nazwy – prawdziwa Feta jest wyłącznie z Grecji, natomiast w Polsce jest to już ser typu feta.
Bardzo często opis produktu to na przykład ser typu szwajcarskiego, co określa, z jakim rodzajem sera mamy do czynienia – w tym przypadku chodzi o sery z krowiego mleka, podpuszczkowe, dojrzewające. Sięgając po ser edamer można się spodziewać łagodniejszego smaku z orzechowymi nutami. Popularnym regionalnym specjałem jest także ser wędzony, zarówno w plastrach, jak i grubych nitkach, charakteryzujący się wyrazistym, słonym smakiem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies