Cofnij do
Marki
Typ
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Pleśń znajdująca się na tego typu serach nie oznacza rzecz jasna, że to produkt zepsuty. Sery pleśniowe są bezpieczne dla człowieka, ponieważ znajduje się w nich tzw. pleśń szlachetna, która jest zupełnie czymś innym niż mykotoksyny wywołujące zatrucia pokarmowe. Odpowiednia pleśń nie tylko uszlachetnia ser, ale też nadaje mu wyrazisty, bardzo charakterystyczny smak. Z bogatym wyborem takich artykułów można się zapoznać w kategorii „sery pleśniowe” na carefour.pl.
Sery pleśniowe znane są już od kilkuset lat. Za ich ojczyznę uważa się Francję, stamtąd też pochodzi większość tych obecnie najpopularniejszych serów, jak brie czy ser roquefort. Wysoko ceniony jest także produkowany we włoskiej Lombardii ser gorgonzola. Każdy z tych rodzajów sera wytwarza się w określony sposób i z użyciem konkretnego szczepu bakterii. Sery pleśniowe mają dość krótką datę spożycia, dlatego raczej nie jest to produkt, który opłaca się kupować na zapas – zdecydowanie smaczniejsze są sery świeże, poza tym ser pleśniowy jak najbardziej może się zepsuć, pokrywając się dodatkowo tą szkodliwą pleśnią.
Sery takie jak camembert chętnie spożywa się jako samodzielną przekąskę albo z dodatkiem orzechów i owoców, na przykład winogron. Sery pleśniowe nadają się także do smażenia, zarówno w panierce, jak i bez, prócz tego można je dodawać do sosów, sałatek, dań mięsnych, farszów, a nawet deserów. Pasują też na kanapki, jako uzupełnienie dla wędlin oraz wytrawnych konfitur.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies