Cofnij do
Marki
Typ
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,18 kg
22,17 zł/1 kg
z 1
Oprócz serka wiejskiego równie często sięgamy po twaróg, zwany również białym serem. To produkt bogaty w białko. Z wszystkich produktów mlecznych zawiera najmniej wapnia, za to jest mniej kaloryczny niż ser żółty. Z tego względu po chudy twaróg często sięgają osoby na diecie.
Twaróg może mieć gładką, kremową konsystencję albo grudkową, sypką formę. Będzie zależało to od zawartości tłuszczu w gotowym serze albo od dodatkowych składników – ser twarogowy może być wymieszany z mlekiem albo jogurtem, dzięki czemu łatwiej uda się nim posmarować pieczywo. Twaróg wiejski jest jeszcze lżejszym produktem – zawiera zaledwie kilka procent tłuszczu, a przy tym zachowuje przyjemny, śmietankowy smak i dobrze się łączy z innymi produktami spożywczymi. Specjalną wersją tego sera jest twaróg bez laktozy, odpowiedni dla osób z alergią pokarmową, choć warto dodać, że i w tej tradycyjnej wersji ser biały ma bardzo niską zawartość uczulającej substancji.
Twaróg chudy ze względu na niską kaloryczność można jeść codziennie! Twaróg mielony lub w kostce doskonale nadaje się do przygotowania smacznej pasty kanapkowej. Wystarczy wymieszać go z niewielką ilością jogurtu, dodać pokrojone rzodkiewki, szczypiorek oraz cebulkę – i gotowe! Równie prosty w podawaniu i łączeniu z dodatkami kulinarnymi jest serek wiejski. Dobrze łączy się on nie tylko z wędlinami, warzywami, a nawet przetworami z owoców – warto wypróbować go także w cieście na naleśniki oraz gofry.
Zastanawiasz się, do czego może przydać się tłusty twaróg w wiaderku? Polecamy go szczególnie do ciast, np. sernika – jego konsystencja zapewnia wypiekom gładką, puszystą i dobrze wyrośniętą formę. Kupiony przez ciebie ser nie jest rozdrobniony? Bez obaw, zawsze możesz zmielić twaróg półtłusty lub tłusty samodzielnie!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies