Filtry

Marki

Typ

Ryby

Wszystkie produkty w Ryby: znaleziono 22 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

18
00
 

0,225 kg

80,00 zł/1 kg

22
09
 

0,315 kg

70,13 zł/1 kg

10
50
 

0,27 kg

38,89 zł/1 kg

19
49
 

0,45 kg

43,31 zł/1 kg

14
19
 

0,25 kg

56,76 zł/1 kg

15
99
 
23,19 zł cena sprzed obniżki

0,27 kg

59,22 zł/1 kg

-31%
6
75
 

0,3 kg

22,50 zł/1 kg

19
49
 

0,27 kg

72,19 zł/1 kg

14
49
 

0,3 kg

48,30 zł/1 kg

14
29
 

0,25 kg

57,16 zł/1 kg

10
99
 

0,264 kg

41,63 zł/1 kg

27
29
 

0,3 kg

90,97 zł/1 kg

17
99
 

0,45 kg

39,98 zł/1 kg

7
75
 

0,2 kg

38,75 zł/1 kg

18
59
 

0,24 kg

77,46 zł/1 kg

14
29
 

0,33 kg

43,30 zł/1 kg

14
29
 

0,36 kg

39,69 zł/1 kg

29
09
 

0,53 kg

54,89 zł/1 kg

14
29
 

0,345 kg

41,42 zł/1 kg

9
49
 

0,4 kg

23,73 zł/1 kg

20
99
 

0,3 kg

69,97 zł/1 kg

17
59
 

0,2 kg

87,95 zł/1 kg

z 1

Ryby – źródło zdrowych tłuszczów

Ryby są przede wszystkim smaczne, a ich delikatne, bogate w białko mięso stanowi idealną alternatywę dla mięsa czerwonego i drobiu. Są też zdrowe – ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 ryby pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu krążenia, a także na wzrok.

Jak często należy jeść ryby?

Zdaniem dietetyków, ryby powinny znaleźć się w jadłospisie minimum dwa razy w tygodniu. Możesz gotować je na parze i serwować z ryżem albo curry z soczewicy, sporządzać z nich zupy (np. zupę tajską na bazie mleczka kokosowego) czy kotlety. Doskonale też nadają się jako składnik sałatek i past kanapkowych. Jeśli masz ochotę samodzielnie przygotować specjały kuchni azjatyckiej, szukaj produktów oznaczonych „sushi” albo „sashimi”.

Wprowadzając do diety ryby, zadbaj o ich różnorodność, bowiem wartości odżywcze ryb zmieniają się w zależności od ich gatunku, a co za tym idzie, od stopnia tłustości:

  • dorsz – ryba chuda, będąca cennym źródłem selenu, który spowalnia procesy starzenia się (100 g mięsa z dorsza pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u osoby dorosłej). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu;
  • łosoś – należy do ryb tłustych, bogatych w kwasy omega-3. Zawiera dużo witaminy D (100 g łososia pokrywa do 87% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), selen, fosfor i magnez, jest też źródłem aminokwasów i białka;
  • mintaj – należy do ryb chudych. Zawiera wprawdzie małą ilość kwasów omega-3, za to jest dobrym źródłem fosforu i białka;
  • tuńczyk – ryba niskokaloryczna, doskonałe źródło białka, kwasów omega-3 i witaminy D. Charakteryzuje się też dużą zawartością witamin z grupy B odpowiedzialnych za układ odpornościowy. Tuńczyk jest również źródłem selenu, magnezu, potasu i fosforu.

W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór filetów i paluszków rybnych takich marek, jak:

  • Frosta,
  • Family Fish,
  • Schär,
  • Abramczyk,
  • MyFood.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu