Dużo ryby mało lodu Czy wiesz że... glazura to cienka warstwa lodu, którą pokryte są mrożone filety ryb w celu ich ochrony przed utlenianiem i utratą walorów odżywczych i kulinarnych? Nie powinna ona jednak przekraczać 10% masy produktu - większy udział procentowy nie zwiększa już ochrony i powoduje jedynie sztuczne zawyżenie wagi. Ten znak jest gwarancją minimalnej ilości glazury potrzebnej do skutecznego zabezpieczenia ryby i zagwarantowania jej wysokiej jakości. Warto szukać produktów z takim oznaczeniem! Mrożenie jest ok! Czy wiesz że... transport ryb z miejsc połowów do Polski trwa od kilku dni do kilku tygodni? Jedyną metodą zachowania ich "świeżości" i maksimum walorów odżywczych w tym okresie jest mrożenie. Dodatkowym atutem mrożenia jest fakt, że zakupione w tej postaci ryby możemy przechowywać przez dłuższy czas w domowej zamrażarce, by przyrządzić je dopiero w dogodnym momencie, bez utraty ich jakości. Pamiętaj! Zamrożone ryby są zawsze bezpieczne. Właśnie dlatego mrożenie jest ok! Bez substancji E Czy wiesz że... podobnie jak w wielu innych produktach spożywczych, również w produktach rybnych stosowane mogą być różne substancje dodatkowe, jak np. stabilizatory, regulatory kwasowości itp., które dla wiedzy konsumentów oznaczone są symbolami np. E 451, E 332. W produkcie naturalnym, jakim są ryby, stosowanie tych dodatków nie ma jednak żadnego uzasadnienia. Zawsze szukaj więc ryb, które nie zawierają żadnych substancji "E".