Marynata do łososia:
Do podania:
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem. Odcinamy skórę. Składniki marynaty mieszamy, smarujemy nią łososia i odstawiamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie grillujemy rybę z obu stron, do zarumienienia, następnie tniemy na podłużne paski o szer. 2 cm.
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wrzątkiem i ponownie płuczemy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niedużym ogniu, przez ok. 12-15 min, aż wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski (najlepiej drewnianej). Wlewamy ocet oraz dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem (np. ściereczką).
W międzyczasie awokado i marchewkę kroimy w słupki. Arkusz nori umieszczamy na środku maty bambusowej. Układamy warstwę kaszy (pół porcji), pozostawiając margines o szer. 1 cm, na górze i na dole. Na środku układamy kawałki warzyw oraz zgrillowanego łososia. Zwijamy rolkę zdecydowanym ruchem, następnie tniemy ją ostrym nożem na kawałki o grubości 1-2 cm. Sushi podajemy z marynowanym imbirem, posypane czarnym sezamem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies