Sushi z kaszy jaglanej z łososiem i awokado, posypane czarnym sezamem

Sushi z kaszy jaglanej z łososiem i awokado, posypane czarnym sezamem
Dania obiadowe
16
Średnie
45min
Ocena 4

Składniki

 

  • 100 g kaszy jaglanej Carrefour
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 arkusze alg nori
  • 1/2 awokado
  • marchewka
  • 150g świeżego łososia
  • sos sojowy

Marynata do łososia:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 cm startego imbiru

Do podania:

  • czarny sezam
  • sos sojowy
  • 1marynowany imbir

Krok 1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem. Odcinamy skórę. Składniki marynaty mieszamy, smarujemy nią łososia i odstawiamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie grillujemy rybę z obu stron, do zarumienienia, następnie tniemy na podłużne paski o szer. 2 cm.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wrzątkiem i ponownie płuczemy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niedużym ogniu, przez ok. 12-15 min, aż wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski (najlepiej drewnianej). Wlewamy ocet oraz dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem (np. ściereczką).

 

Krok 2

W międzyczasie awokado i marchewkę kroimy w słupki. Arkusz nori umieszczamy na środku maty bambusowej. Układamy warstwę kaszy (pół porcji), pozostawiając margines o szer. 1 cm, na górze i na dole. Na środku układamy kawałki warzyw oraz zgrillowanego łososia. Zwijamy rolkę zdecydowanym ruchem, następnie tniemy ją ostrym nożem na kawałki o grubości 1-2 cm. Sushi podajemy z marynowanym imbirem, posypane czarnym sezamem.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu