Mazurek pomarańczowy z polewą z białej czekolady

Mazurek pomarańczowy z polewą z białej czekolady
Desery
6-8
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 140 g maki pszennej
  • 70 g maki ryżowej

 

  • 5 łyżek konfitury z pomarańczy
  • garść suszonych moreli (lub innych suszonych owoców)
  • garść obranych migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ucieramy na kruszonkę, po czym łączymy wszystkie składniki w kulę. Jeżeli nie chce się kleić dodajemy łyżkę zimnej wody. Kule zawijamy w filie spożywcza i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Prostokątna formę o wymiarach ok. 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto. Na brzegach tworzymy lekki rent widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut do zarumienienia.

Krok 2

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy pod koniec śmietanę i dokładnie mieszamy.

Upieczone ciasto smarujemy konfiturą, następnie posypujemy posiekanymi morelami, posypujemy migdałami i polewamy polewą czekoladową.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
89
 

0,2 kg

54,45 zł/1 kg

8
59
 

0,5 kg

17,18 zł/1 kg

3
49
 
3,49 zł najniższa cena

1 kg

5
49
 

0,24 kg

22,88 zł/1 kg

18
09
 

0,2 kg

90,45 zł/1 kg

6
79
 

0,1 kg

67,90 zł/1 kg

7
15
 

0,35 kg

20,43 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu