Przepis na babeczki cytrynowe z borówkami

Przepis na babeczki cytrynowe z borówkami
Desery
1 porcja
Średni
1 h
Ocena 4.5

Składniki

Ciasto:

  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • 240 g cukru
  • 3 jajka
  • skórka starta z 3 cytryn
  • 180 ml maślanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g borówek

 

Krem:

Krok 1

Masło umieszczamy w misie miksera razem z cukrem. Ubijamy przez ok. 5 min na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy borówki.

Krok 2

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej, łyżką, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez 25 min, do suchego patyczka i zarumienienia się babeczek.

"To, co czyni babeczkę deserem idealnym to jej uniwersalność. Może być na śniadanie – do kawy, na drogę – do plecaka i na deser – do lektury. Zresztą równie pyszne są także bez okazji. I daję głowę, że na jednej nie skończy!"

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu