Przepis na Banoffee Pie

Przepis na Banoffee Pie
Desery
6-7
Łatwy
30 min.
Ocena 4

Składniki

  • 250 g czekoladowych markiz
  • 80 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 dojrzałe banany
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Krok 1

Rozpuszczamy masło, a ciastka mielimy w malakserze na piasek. Łączymy te składniki i wykładamy masą dno i boki formy do tarty, następnie wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą kajmakową. Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 2

Na ciasteczkowy spód wykładamy masę czekoladową, potem banany i znów chłodzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na schłodzoną tartę przed samym podaniem. Ciasto można udekorować startą gorzką czekoladą.

"Z brakiem piekarnika można się pogodzić, ale z brakiem deseru sprawa nie jest prosta, dlatego powstał przepis na ciasto, które wystarczy włożyć do lodówki. Dojrzałe banany, toffee i czekolada. Słodkie i pyszne, że palce lizać!"

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu