Przepis na mini babeczki wielkanocne
Desery
Są mini, ale zrobią wielkie wrażenie na stole. Nasze małe drożdżowe babeczki na Wielkanoc – upiecz je i zaimponuj swoim gościom.
Składniki na babeczki wielkanocne
Ciasto:
Do posypania:
- cukier puder
- czekoladowe kuleczki do dekoracji
Przygotowanie
- Do rondelka wlewamy śmietanę, wodę oraz dodajemy masło. Podgrzewamy, aż całość się rozpuści i będzie lekko ciepła, ale niegorąca. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier puder, sól, wsypujemy drożdże oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
- Po chwili wlewamy śmietanową masę i wyrabiamy na gładkie ciasto – najlepiej kilka minut, aby było gładkie i sprężyste. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego walec i uzupełniamy formę. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 10 min. Po wyjęciu studzimy, odkrawamy nadmiar wyrośniętego ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Możemy przyozdobić czekoladowymi jajkami.
Polecamy nie tylko na Wielkanoc :)