Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy je do miski. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka oraz mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Powstałe ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy spód). Pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wody (najlepiej rozpuścić w rondelku podgrzewając, a następnie pozostawiamy do wystudzenia). Jak lekko ostygnie, przelewamy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Każdą część skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody. Jeden blat smarujemy połową porcji masy serowej, nakładamy drugi blat i druga część masy. Tort dekorujemy świeżymi truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies