Tort z truskawkami

Tort z truskawkami
Desery
8-10
Łatwe
1h

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka Carrefour Bio
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Składniki na masę:

  • 625 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cytryna

Do dekoracji:

  • 200-300 g truskawek

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy je do miski. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka oraz mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Powstałe ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy spód). Pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 2

Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wody (najlepiej rozpuścić w rondelku podgrzewając, a następnie pozostawiamy do wystudzenia). Jak lekko ostygnie, przelewamy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Każdą część skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody. Jeden blat smarujemy połową porcji masy serowej, nakładamy drugi blat i druga część masy. Tort dekorujemy świeżymi truskawkami. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
99
 

10 szt.

1,10 zł/1 szt.

4
19
 

1 kg

0
85
 

0,016 kg

53,13 zł/1 kg

7
45
 

0,35 kg

21,29 zł/1 kg

10
59
 

0,25 kg

42,36 zł/1 kg

3
29
 

0,34 kg

9,68 zł/1 kg

2
55
 

0,18 kg

14,17 zł/1 kg

5
25
 

0,05 kg

105,00 zł/1 kg

2
25
 

~ 0,25 kg

8,99 zł/1 kg

4
29
 

0,4 kg

10,73 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu