Zapiekanki na chlebie z pieczarkami

Zapiekanki na chlebie z pieczarkami
Przekąski
4
Łatwy
1 h
Ocena 5.2

Zapiekanki z chleba z pieczarkami to szybkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączenie chrupiącego chleba i aromatycznych pieczarek sprawia, że ta potrawa z pewnością stanie się jedną z ulubionych w Twoim domu. Sprawdź nasz przepis i ciesz się pysznymi zapiekankami z chleba!

Składniki na zapiekanki z chleba w piekarniku

Jak przygotować zapiekanki z chleba z pieczarkami?

Krok 1

Zapiekanki z chleba – składniki

Pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy wcześniej drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (zmniejszą swoją objętość o połowę). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. W międzyczasie majonez łączymy z ketchupem. Można również dodać odrobinę ziół prowansalskich, by wzmocnić smak zapiekanki na chlebie.

Krok 2.

Piekarnik ustawiamy na 180°C. Kromki na zapiekanki z chleba smarujemy sosem, nakładamy na nie dość grubą warstwę pieczarek. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki i układamy na pieczarkach. Posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekanki z chleba będą idealne, gdy ser się roztopi, a chleb stanie się chrupiący.

Zapiekanki na chlebie – przygotowanie

 

Krok 3.

Tak przygotowane zapiekanki na chlebie z pieczarkami pieczemy w piekarniku około 20 minut. Możemy je podać ze szczypiorkiem, świeżą pietruszką lub ulubionymi ziołami.

„Uwielbiam zapiekanki na chlebie z pieczarkami i serem. Teraz mój kucharz zaproponował smakowitą odmianę! Muszę przyznać, że dokonał niemożliwego: zadziwił mnie i pysznie zaskoczył. Doprawdy, jak to kilka nietuzinkowych ingrediencji może stworzyć z klasycznego dania… nowego klasyka!”

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu