Marki
Typ
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,25 kg
79,96 zł/1 kg
z 1
Cenione za swój charakterystyczny smak, salami należy do najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Ta sucha, długodojrzewająca kiełbasa pochodzi z kuchni krajów śródziemnomorskich, choć obecnie produkuje się ją w wielu innych regionach świata. Jej głównym składnikiem jest zmielona mieszanka chudego mięsa (głównie wieprzowiny, ale też jagnięciny, koniny, koźliny, dziczyzny czy mięsa gęsi lub kaczek) oraz tłuszczu. Wśród przypraw dodawanych do salami znajduje się przede wszystkim sól, a w mniejszej ilości czosnek, grubo zmielony pieprz, papryczka chili i nasiona kopru włoskiego.
W naszej ofercie znajdziesz rozmaite rodzaje salami, zarówno w kawałku, jak i w plastrach, dzięki którym szybko przygotujesz m.in. smaczne i sycące kanapki oraz hiszpańskie tapas. Kierując się własnym smakiem i preferencjami, możesz wybrać:
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie zwróć uwagę na zbliżone do salami przysmaki kuchni hiszpańskiej:
W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości salami swoich ulubionych marek:
Salami to kiełbasa, która wywodzi się z Włoch. Oczywiście obecnie masz do wyboru różne jego rodzaje również w Polsce. Często mówi się, że prawdziwe salami powstaje z mięsa osła, tymczasem to tylko jeden z rodzajów tego produktu. W praktyce takie mięso jest rzadko wykorzystywane do stworzenia tego artykułu – nawet we Włoszech.
Salami może być dodatkiem do pizzy, kanapek, a także po prostu przekąską. Warto mieć w domu zapas tego produktu pakowany próżniowo. Z bogatym wyborem takich artykułów można się zapoznać w kategorii Salami na carrefour.pl.
W Polsce najczęściej do produkcji salami stosuje się mieszaninę wieprzowiny i wołowiny, natomiast można również trafić na produkt z dodatkiem dziczyzny oraz baraniny. Proces powstawania tej wędliny jest dosyć skomplikowany. Jest ona wzbogacana przeróżnymi dodatkami, w tym słoniną, czosnkiem, pieprzem czy ostrymi papryczkami. Salami powinno dojrzewać w odpowiedniej temperaturze przez około 2 miesiące, czego efektem jest nie tylko uzyskanie oczekiwanego smaku i aromatu, ale również długiej przydatności do spożycia.
Jeśli postawimy na produkt zapakowany próżniowo, to oczywiście może on długo leżeć w naszej lodówce – zgodnie z informacją na opakowaniu, a po jego otwarciu również powinien być przydatny do spożycia dłużej niż większość wędlin.
Dostępnych jest wiele wersji salami, a ich nazwy pochodzą od regionów we Włoszech, w których mieszkańcy specjalizują się w wykonywaniu danego rodzaju produktu. I tak możemy postawić na Salami Milano produkowane w Lombardii, Salami Toscana powstające w Toskanii czy Salami Nostrano pochodzące z północnej części Italii.
Wędliny różnią się składnikami, smakiem, aromatem i nie tylko. Warto skosztować różnych rodzajów tego produktu, aby przekonać się, który najlepiej przemawia do naszego gustu.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies